Eigen huis is onbetaalbaar

Zelfs een gewoon huis is onbetaalbaar geworden voor de meeste alleenstaanden en de helft van de tweeverdieners. Dat blijkt uit een studie van Immotheker. Zonder stevige steun van de ouders kan amper de helft van de paren zich nog een gemiddeld huis aanschaffen. In 2003 was dat nog twee derde. Het artikel lokte op de website heel wat reacties uit.

Er is duidelijk werk aan de winkel voor de Vlaamse overheid die bevoegd is voor huisvesting: betere voordelen voor renovatie van bestaande woningen, maatregelen om de ‘slapende’ bouwgronden vrij te krijgen, bouwen van sociale en betaalbare woningen… Er is ook dringend een federale regering nodig die de nodige bijkomende fiscale maatregelen kan nemen.

Als vastgoedmakelaar probeer ik al maanden verkopers- eigenaars aan hun verstand te brengen realistische prijzen te vragen voor hun eigendommen. Tevergeefs. De oorzaak? Sommige ‘collega’s’ beloven eigenaars de sterren van de hemel om toch maar een verkoopmandaat binnen te halen. Bovendien blazen de media de toestand al geruime tijd op.

De prijzen zullen blijven stijgen. Het aanbod is te klein: de schaarste op de vastgoedmarkt swingt de pan uit.

Een tip voor jongeren: blijf iets langer thuis wonen en overtuig je ouders om niets van je loon af te geven, maar wel een handje toe te steken bij de huishoudelijke karweitjes. Zo krijg je wel weer een spaarpotje bij elkaar waardoor je sterker staat bij een aankoop.

Een woning is inderdaad duur, maar dat was vroeger ook zo. Toen lagen de lonen veel lager. Toen was men echter bereid zich een en ander te ontzeggen om een huis te kunnen afbetalen. Maar nu wil men een huis, twee auto’s, wintervakantie én zomervakantie.

Een huis is inderdaad duurder geworden, maar enkele zaken moeten toch worden genuanceerd. In Europese context is België – en zelfs Brussel – goedkoop. Vergelijk maar met landen als Nederland en Duitsland.

Een steeds groter deel van het budget van een gezin gaat naar wonen door de stijgende vastgoed- en huurprijzen. Dit heeft volgens mij ook niet toevallig te maken met de steeds talrijkere bouwpromotoren die alle bouwgronden kopen, ze een tijdje laten liggen om ze dan druppelsgewijs via koppelverkoop en met fantastische winsten terug te verkopen. De overheid zou de taksen op braakliggende bouwgronden en leegstaande woningen flink mogen optrekken. Ook de belasting op een tweede woning mag naar omhoog. Een eerste woning bezitten is immers een primaire behoefte, een tweede woning bezitten is een luxesituatie met geldgewin als einddoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content