Eetcafé met klasse

Een luxerestaurant in Kontich werd een elegant eetcafé, waar een breed publiek zich ongedwongen thuis kan voelen.

Bij de benaming “eetcafé” denkt men veelal aan een bruine kroeg, waar het menu bestaat uit erwtensoep en stoverij. Het Eet-Kafee in Kontich daarentegen is ruim en helder, met een elegante hedendaagse inrichting en een uitgebreide spijskaart die zelfs een degustatiemenu vermeldt.

Gert Fonteyne en chef-kok Jean-Pol De Wit, twee energieke dertigers, zijn de stuwende krachten achter het Eet-Kafee aan de wat rommelig uitziende Mechelsesteenweg. Op hetzelfde adres was vroeger taverne-restaurant De Eglantier te vinden, en later het luxe-restaurant Alexander’s. Zes jaar geleden nam Gert het eethuis over, en eind vorig jaar gooide hij het roer radicaal om. Het luxe-restaurant werd een ruim eetcafé met kinderhoek en bar, waar een breed publiek zich ongedwongen thuis kan voelen. Zakenlui komen zelfs uit het centrum van Antwerpen naar het Eet-Kafee, want ze rijden liever een kwartier met de auto dan dat ze vijf minuten te voet gaan.

Jonge mensen met lange schorten zorgen voor een efficiënte bediening, gekoppeld aan spontane vriendelijkheid. De spijskaart vermeldt bijna honderd bereidingen, gerangschikt in hoofdstukken : kleine hapjes, salades, Italiaanse gerechten, cholesterol-arme bereidingen, vegetarische gerechten, oosters geïnspireerde bereidingen, vis-, vlees- en gevogeltegerechten, nagerechten en vieruurtjes. Aan de muur hangt een enorm leien bord met de seizoensuggesties.

Wij proefden een voortreffelijk vegetarisch voorgerecht : een krokant deegrolletje, gevuld met prei, wortel, rijst en mango, opgediend op warme tomatenemulsie (325 fr.). Aan de overkant van de tafel verscheen een smakelijke gemengde salade onder dunne lapjes rosé gebraden eendeborst, met een garnituur van in wijn gepocheerde peer, prinsessenboontjes en gemarineerde paddestoelen (435 fr.).

Het hoofdgerecht was een onvervalste Wiener schnitzel (435 fr.) : een dunne kalfsbiefstuk, gepaneerd en in geklaarde boter gebakken met een lichtbruin krokant korstje, opgediend met citroen, bruisende boter, filet van ansjovis en gehakt hardgekookt ei. Als begeleiding konden we kiezen tussen frieten, puree en gratin (de frietjes waren voortreffelijk).

Het nagerecht bestond uit vers fruit met vanillesaus en amandelen (235 fr.). De verzorgde en ongekunstelde maaltijd werd begeleid door een rode Kroonunga Hill, Shiraz/Cabernet Sauvignon, Penfold ’92 (775 fr.) : een warme, innemende Australische wijn met een goede balans tussen fruit en eik. Het Eet-Kafee biedt een gevarieerde keuze aan gerechten, bereid met goede ingrediënten en geserveerd in royale porties.

PIETER VAN DOVEREN

Gert Fonteyne Biedt in zijn Eet-Kafee een uitgebreide spijskaart met bijna honderd bereidingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content