Eetboetiek Jürgen

De eigenzinnige culinaire solist Jürgen Gaens laat Hasselt uit zijn hand eten.

In de horeca is er plaats voor mensen die elders dreigen vast te lopen. Een voorbeeld is ‘einzelgänger’ Jürgen Gaens. Die besliste om in zijn Eetboetiek Jürgen gelukkig te zijn. Dat betekent dat hij zijn eigen gang gaat en zoveel mogelijk alleen doet. Alleen zijn moeder springt nu en dan in. Jürgen heeft er geen probleem mee om van 9 uur ‘s ochtends tot ‘s avonds laat te werken. Slaapt hij de moeheid niet meer weg, dan doet hij de deur op slot tot de batterij is opgeladen.

Jürgen kreeg een veelzijdige vorming: hij studeerde Latijn-Grieks, speelde basketbal, maar wilde uiteindelijk met een restaurant beginnen. Hij schreef zich in aan de koksschool en ontdekte als stagiair in Clos St. Denis (Kortessem) en La Pérouse (Antwerpen) dat een stijve sterrenzaak niet zijn ‘cup of tea’ is. Jürgen gooide het over een andere boeg en ging aan de slag in de keuken van de Italiaanse eetfabriek Dai Cugini in Hasselt, waar hij drie jaar lang chef-kok was. Daar ontstond de idee om een restaurant zonder spijskaart te openen, waar binnen de regels van de klassieke keuken wordt gekookt met dagverse en eersteklas producten.

Hij begon bijna vijf jaar geleden met zijn exclusieve eetboetiek. De eetzaal bevindt zich aan de straatkant en is sober ingericht. In het midden staat een sfeervolle open keuken. In de eetboetiek eet de gast wat de pot schaft. Bezoekers kunnen kiezen uit drie formules: drie gangen (32 euro), vier gangen (40 euro) en vijf gangen (45 euro). De gerechten stelt Jürgen Gaens aan tafel voor. Is er iets bij waar u niet van houdt, dan kan de kok voor een aanpassing zorgen. Voor vegetariërs is er een speciaal menu (27 euro). Jürgen heeft ook een met zorg geselecteerde wereldwijnkaart, met uitleg over de dranken en een ruime keuze wijnen per glas.

Wij tekenden voor het driegangenmenu (32 euro). Als aperitief was er een glaasje chardonnay Palo Alto uit de Limari Valley in Chili (vet, rond en veel boeket; 4 euro). Er kwamen in huis gebakken broodjes en enkele hapjes: koud, in anijsvinaigrette gegaarde groenten met zalm en een pompoensoep met ravioli gevuld met ricotta. Er klonk gespetter uit de pan en wij zagen Jürgen voorovergebogen geconcentreerd schikken. Er verscheen een kleine zeetong, ingesmeerd met mosterd, door broodkruim gehaald, gebakken en opgediend met aardappelpuree, spek, zuurkool en gewelde botersaus op basis van bier. Bij die dominerende begeleiding kwam een glaasje riesling Drei Exa, MD Ginglinger (5 euro). Hoofdgerecht was krokant gebakken kalfszwezerik met langoustine en gestoofde Spaanse ui in langoustinejus. Bij deze smakelijke bereiding kozen wij een glas Santa Ines, Legado de Armida, een gulle, rode wijn gemaakt van de Chileense carmenèredruif (5,5 euro). In afwachting van het nagerecht kwam er een schaal met in huis gemaakt snoepgoed op tafel. Het eigenlijke nagerecht bestond uit drie zoete bereidingen: coupe negresco, crème brûlée en tiramisu.

Wij betaalden voor deze smakelijke en verzorgde maaltijd nog geen 45 euro per persoon. Hoeft het gezegd dat we tevreden naar huis trokken?

Eetboetiek Jürgen

Diesterstraat 18

3500 Hasselt

tel. 011 21 03 70

Gesloten op woensdag en zaterdagmiddag.

Kader: sober maar niet ongezellig.

Onthaal en bediening: door stugge Jürgen, geassisteerd door zijn vriendelijke moeder.

Keuken: verfijnd en verzorgd.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content