Eerste winnaars

Op vrijdag 5 februari 2010 werd het eerste tussenklassement opgemaakt van de beleggerscompetitie, een initiatief van Cash, Keytrade Bank en De Standaard.

De Beleggerscompetitie is vier weken oud. Tijd om de eerste prijzen uit te delen. Bijna 21.000 deelnemers schreven zich in. Schuilt er ook een belegger in u? Dan is het nog niet te laat om uw beleggingscapaciteiten risicoloos uit te testen. De competitie eindigt op maandag 31 mei 2010 en u kunt u nog altijd de hoofdprijs, een luxeauto Infiniti ter waarde van 60.000 euro, in de wacht slepen. Daarnaast kunt u andere leuke prijzen winnen bij de tussenklassementen. Deelname is gratis. U kunt zich registreren op www.beleggerscompetitie.be.

Spannende strijd

De strijd blijft bijzonder spannend, met bijna dagelijks een nieuwe leider. Hoewel de sfeer op de aandelenbeurzen onzeker is, kregen de optimisten die mikken op een stijging tot nu toe het gelijk aan hun zijde. Verschillende wegen leiden naar succes. We gluren daarom even in een aantal leidende portefeuilles. lief-lutje zweert bij een brede mix financiële aandelen, zoals Fortis, KBC, KBC Ancora, Aegon, ING Groep, AXA, BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale. Het nummer twee, Serge, volgt een andere strategie. Hij propt zijn portefeuille vol met trackers met een hefboom op indexen als de CAC-40, de AEX en de Eurostoxx50. De hefboom heeft als gevolg dat een stijging van de indexen met 1 % wordt vertaald in een stijging van de tracker met 2 %, maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Op de derde plaats vinden we Andy, die zich van dezelfde strategie bedient. Ook hij heeft uitsluitend trackers à la hausse met een hefboom in portefeuille.

Fiscale behandeling

Zelfs in het eengemaakte Europa worden financiële instrumenten niet op dezelfde manier belast. Zo betaalt u twee keer roerende voorheffing (buitenlandse en Belgische) op dividenden van buitenlandse aandelen. De vroegere aandeelhouders van Electrabel, dat werd opgeslorpt door Suez, hebben dat ondervonden. Vroeger betaalden ze alleen een voorheffing van 25 % op het Belgische brutodividend, die in de meeste gevallen bevrijdend was. Nu betalen ze eerst 25 % buitenlandse roerende voorheffing op het Franse dividend, waarna op het saldo nog 15 % Belgische roerende voorheffing wordt afgehouden. Weet dat de interesten op spaarboekjes vrijgesteld zijn tot 1730 euro. Op nog hogere bedragen bedraagt de roerende voorheffing 15 %. Op termijnrekeningen betaalt

u altijd 15 % roerende voorheffing. (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content