EENDRACHTIG MET VIER

Turnhout kampt met een tekort aan bedrijfsterreinen. Voor vier ondernemingen is er alvast goed nieuws: ze kunnen verhuizen naar de terreinen van het voormalige postorderbedrijf Concordia Mail.

Het gebouw van Concordia Mail langs de autosnelweg voorbij Turnhout springt in het oog. Maar van de aanwezigheid van het postorderbedrijf zal eind 1998 niets meer te merken zijn. Vier ondernemingen tekenen voortaan present op het 17 hectare grote industrieterrein.

“De onderhandelingen met Vendex ( nvdr – de holding boven Concordia Mail) hebben langer aangesleept dan verwacht. Nochtans zijn er genoeg vragen van bedrijven voor industriegrond,” meldt Tony Depreeuw. Depreeuw is binnen de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen ( IOK) verantwoordelijk voor de sector industrie, en bracht de onderhandelingen met Vendex tot een goed einde. De IOK promoot de economische ontwikkeling in eigen streek. “De Kempen heeft veel te weinig industrieterreinen. Het Structuurplan Vlaanderen schat de behoefte de volgende tien jaar op 700 hectare. Maar waar vinden we die ruimte? Vooral in het noorden, bij Turnhout, is er een acuut gebrek,” zucht Depreeuw, die voor de CVP ook schepen is van Openbare Werken en Personeelszaken in Turnhout.

De militaire domeinen, goed voor zeven hectare, worden omgetoverd tot kmo-zones. Maar vooral het leegstaande gebouw van Concordia Mail, en de omliggende ruimte, goed voor 17 hectare, maken plaats vrij voor vier bedrijven. Het 32 meter hoge en 30.000 vierkante meter grote gebouw werd gekocht door het Nederlandse Van der Heyden. Deze verpakkings- en isolatiespecialist uit Eindhoven wil uitbreiden over de grenzen. Van der Heyden bouwt ex-Concordia Mail uit tot een Europees distributiecentrum. “Turnhout profileert zich steeds meer als Europees distributiecentrum,” weet Tony Depreeuw. “De internationale verbindingen naar Zuid-Nederland en Duitsland zijn uitstekend. Er is bovendien de aantrekkingskracht van Antwerpen.”

De komst van Van der Heyden creëert zestig jobs. De drie andere ondernemingen, die zich naast de autosnelweg op het 17 hectare grote industrieterrein vestigen, komen uit Turnhout. Opmerkelijk is de verhuis van brouwerij Corsendonck en zijn 120 werknemers. De bierproducent heeft vandaag drie verschillende vestigingen en wil zijn werking centraliseren. Chocolaterie Limar uit de industriezone aan de Gierlesteenweg heeft eveneens uitbreidingsplannen, nog eens goed voor honderd jobs. Ten slotte is er het transport- en distributiebedrijf Gilis-Driesen, dat met zestig medewerkers naast de autosnelweg komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content