EEN WOONST IN EIGEN STREEK

Het geld van Vlabinvest is op, nieuwe centen komen er ten vroegste na 2000. Net nu komen er spontaan aanbiedingen voor bouwgrond.

Sociale verdringing. Daar draait het allemaal rond bij Vlabinvest, het Investeringsfonds voor Grond- en Woonbeleid voor Vlaams-Brabant. De overheidsinstelling maakt geld vrij om bewoners te houden in eigen streek, een problematiek die scherper naar voren komt in de Vlaamse Rand dan elders. De gemiddelde prijs per vierkante meter bouwgrond bedraagt er 3500 frank, gemiddeld is dat in Vlaanderen 1800 frank. De hoge prijzen zijn gekoppeld aan de stadsvlucht uit Brussel. Rijke Franstaligen en eurocraten trekken naar de groene rand rond de hoofdstad van Europa, en drijven de woningprijzen omhoog. “Vlabinvest heeft in de eerste plaats een sociale opdracht. Daarnaast willen we het Vlaams karakter in de streek behouden,” duidt Josee Lemaître, leidend ambtenaar van Vlabinvest.

De Vlaamse regering trok in 1992 een enveloppe uit van één miljard frank voor Vlabinvest. Negen gemeenten werden geselecteerd: Hoeilaart, Overijse, Tervuren, en de zes faciliteitengemeenten: Wemmel, Wezembeek-Oppem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Kraainem. De druk op de grondprijzen en de verfransingsdruk zijn in die negen gemeenten immers het felst. “De Vlaamse overheid wou de één miljard goed besteden en niet versnipperen over vele gemeenten. Vlabinvest is immers een politieke daad. De Vlaamse overheid wil tonen dat we de Vlaamse Rand rond Brussel niet loslaten.”

Maar het bedrag van één miljard is opgesoupeerd. 45 woningen zijn klaar, 100 andere worden opgeleverd in 1999, tot medio 2000 worden 70 extra woningen gebouwd. “We moeten nieuwe projecten weigeren,” registreert Josee Lemaître. “Nu pas krijgen we spontaan aanbiedingen om grond af te staan. Maar het geld is op.” De Vlaamse minister voor Huisvesting Leo Peeters ( SP) liet einde juni 1998 echter verstaan dat de volgende regering opnieuw geld zal vrijmaken.

Een flink deel van dat geld zal ook gaan naar de naambekendheid van Vlabinvest, daaraan schortte het wel de voorbije jaren. De 45 opgeleverde woningen zijn alle verkocht; maar voor de honderd andere worden nog kandidaten gezocht. Daarom start Vlabinvest nu ook met verhuren, en met huur/koopformules. In Wemmel worden zeven bouwgronden aangeboden via erfpacht, maar dat blijkt kandidaten af te schrikken. “Op die manier kunnen we voortdurend controle houden over de grond, en komt hij na tien jaar niet in handen van een Franstalige of een rijke Europeaan,” verdedigt Josee Lemaître de optiek van Vlabinvest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content