EEN VOLLE LAAG

Almaplast uit Kontich legt zich toe op het bekleden van metalen met poeders. De toepassingen zijn onuitputtelijk.

Geen week kan Almaplast stilliggen. De verhuis naar de industriezone Blauwe Steen in Kontich zal voor de klanten dan ook geruisloos verlopen. Op nieuwjaarsdag van het millennium wordt de operatie afgerond. “Klanten willen hun producten steeds sneller. We hebben een enorme flexibiliteit nodig, want het gaat om steeds wisselende opdrachten. We werken de orders af in drie tot vijf dagen,” meldt gedelegeerd bestuurder Louis Clymans, die wijst op de noodzaak om de productie tijdens de verhuis te laten doorlopen.

Niet dat het bedrijf er slecht aan toe is. Wanneer hij in 1973 het roer van de nv Almaplast overnam, werkten er amper vijf mensen. In 1997 waren dat er 48, goed voor een omzet van 270 miljoen frank. Almaplast, dat qua aandeelhouderschap in handen is van Vlaamse industriëlen, exporteert 30% van de productie naar de buurlanden. In 2003 voorziet Almaplast zelfs 70 werknemers, ook via de inbreng van het kersverse zusterbedrijf nv Almacoat. De nieuwe vestiging is een kwart groter dan de huidige aan de Mechelsesteenweg. Gekneld in een woonwijk, is uitbreiding ter plaatse onmogelijk.

Almaplast vergaarde de voorbije decennia de nodige expertise in oppervlaktebehandeling. Het bedrijf specialiseerde zich in het bekleden van metalen met poeders: de onderdelen worden gespoten of ondergedompeld. Almaplast is actief in de auto-industrie, bouw, telecommunicatie, fietsenindustrie of het huishouden. Blusapparaten krijgen bijvoorbeeld een antiroestlaag, langs binnen- én buitenkant. Het beugeltje van een klep van een handschoenenkastje in de wagen kreeg een geluiddempende coating van drie tienden van een millimeter. “Dat beugeltje ontwierpen we samen met de producent,” zegt Clymans. “We worden steeds meer toeleverancier van producten, waarbij we eveneens de logistieke problemen van onze klanten oplossen.” Almaplast kan als flexibele kmo zowel orders van 100.000 stuks aan als kleine series van tien exemplaren.

Het kersverse zusterbedrijf Almacoat gaat zich toeleggen op natlakken, een totaal andere techniek dan de bewerking met poeders. Een toepassing is bijvoorbeeld een antikleefbekleding voor wafelijzers of fonduepotten. Ook het shielden van computers en andere elektronische apparatuur, om elektromagnetische stromen af te leiden, behoort tot het activiteitengamma van Almacoat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content