Een vleugje Toscane

In zijn nieuwe restaurant heeft Pizzutilo Pasquale de pizza’s buitengegooid: voortaan promoot hij de betere Italiaanse keuken.

De Italiaanse keuken is meer dan ooit in de mode en beïnvloedt in sterke mate het doen en laten van Belgische koks. Alom worden Italiaanse ingrediënten gebruikt, zoals aubergines, basilicum, zongedroogde tomaten, olijfolie, aceto balsamico en parmezaankaas. Italiaanse koks toonden ook dat er respect moet zijn voor het product: weg met de gekunstelde bereidingen en terug naar de basis.

Pizzutilo Pasquale is een autodidact aan het fornuis. Zijn carrière begon in Luik. Daarna trok hij naar Hasselt, waar hij samen met zijn Limburgse vrouw tien jaar lang pizzeria Da Pasquale openhield. De twee kregen evenwel genoeg van haastige pizza-eters, zochten naar een nieuwe uitdaging en verbouwden een oude boerderij in Beverst tot een elegant en comfortabel Italiaans restaurant. Het gebouw is van een aangename, Toscaanse soberheid en wordt omgeven door een ruime parking en een heraangelegde tuin. Via een gang van glas en steen komt men in het restaurant, waar men de keuze heeft uit twee eetzalen. Wij opteerden voor de zomerse oranjerie, waar bij mooi weer de buitendeuren openklappen.

Ook de inrichting is geïnspireerd op Toscane. Anne-Marie Putzeys ontvangt en houdt van een opbeurende babbel. De gastvrouw vertelt trots dat zij het nieuwe restaurant uittekende en voor de decoratie zorgde. En die mag er wezen: sierlijk gedekte tafels, goud geverfde rotanzetels en kristallen luchters brengen stijl en feestelijkheid.

In de hoger gelegen eetzaal staat Pizzutilo Pasquale in de open cucina. Zijn specialiteiten zijn niet langer pizza’s, maar ossobuco (600 frank) en vis, babykreeft en gamba’s van de grill (1300 frank voor twee). Behalve een uitgebreide spijskaart is er ook een Italiaanse wijnkaart met een veertigtal referenties en een ruime keuze chianti.

Een ober die uitsluitend Italiaans spreekt en knipoogt als hij merkt dat u er geen snars van begrijpt, bracht antipasta van de chef, samengesteld uit bresaola, mini-carpaccio, buffelmozzarella en in olie gemarineerde groenten (450 frank). Als hoofdgerechten kwamen in huis gemaakte en al dente gekookte smakelijke tortellini’s met ricotta, spinazie en truffelparfum (380 frank) en zelf gemaakte tagliatelle met gerookte zalm en een ouderwetse rijke tomatenroomsaus (420 frank). Het glas werd gevuld met een verrukkelijke Terre di Franciacorta, Bianco DOC-AZ, Ca’del Bosco ’96, vakkundig gemaakt van 35% Pinot Bianco en 65% Chardonnay (1095 frank).

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content