EEN VISIONAIRE BOLLEBOOS

Urbain Vandeurzen loodste de Leuvense technologiegroep LMS met bravoure door de crisis in zijn sector. En dus is de voormalige Voka-voorzitter voor de derde keer in vijf jaar genomineerd als Manager van het Jaar.

“Voor mezelf heb ik even onze voornaamste verdiensten op een rijtje gezet”, zegt Vandeurzen plots en ongevraagd aan het einde van ons gesprek. “LMS doet het al dertig jaar goed in de technologiesector, wat vrij uniek is. We hebben ook onze tweede transformatie goed getimed. En hoewel de crisis onze sector heel hard trof, zijn we daar goed doorgekomen, én is de balansstructuur stevig gebleven.”

Het klinkt als een vlot verkooppraatje, maar de zelfbewuste stichter en CEO van de Leuvense technologiegroep LMS houdt gewoon van klare taal. Dat was ook zo tijdens zijn voorzitterschap van de Vlaamse werkgeversfederatie Voka, dat zijn naambekendheid een boost heeft gegeven. In mei vorig jaar gaf de 54-jarige burgerlijk ingenieur na drie jaar de fakkel bij Voka door aan Luc De Bruyckere. Zo kon Vandeurzen zijn LMS, dat 5000 grote klanten telt en software levert aan zowat 100.000 O&O-ingenieurs, zelf met succes op de rails houden. Dit jaar was er ruimte voor de overname van het Amerikaans-Indiase softwarehuis Emmeskay, en ook dan nog bleef de balans zo goed als schuldenvrij. Geen wonder dat Vandeurzen de smaak van acquisities te pakken heeft.

Vandeurzen heeft LMS, het eerste spin-offbedrijf van de KU Leuven, vanaf 1980 uitgebouwd tot een wereldleider in test- en simulatiesoftware. Alle grote auto-, vliegtuig- en satellietproducenten zitten in het klantenbestand, en de business gaat van het testen van de nieuwe helikopter van de Amerikaanse president Obama of Formule 1-bolides tot Rolls-Royce-motoren voor vliegtuigen.

Het bedrijf deed al tweemaal een strategische uitbreiding. LMS ontpopte zich eerst tot een groeibedrijf voor testapparatuur voor trillings- en geluidsanalyse. In de tweede fase werd de focus gelegd op een combinatie van fysieke testen met veel goedkopere en snellere virtuele simulaties op de computer. En sinds een drietal jaar focust LMS op mechatronica, een combinatie van mechanica met elektronica en software om slimme controlemechanismen in te kunnen bouwen. “We zijn hiermee toch echt opnieuw de pioniers voor een nieuwe generatie voertuigen en vliegtuigen”, zegt de zoetgevooisde CEO. “We hebben toch bewezen dat we tendensen en fundamentele trendbreuken zien.”

Meer zoals hij

Niemand die dat betwijfelt. “Urbain is een echte visionair, en dat meen ik oprecht”, zegt De Bruyckere. “En hij heeft de gave om zijn hoge intelligentie aan te wenden voor de uitbouw van zijn onderneming.”

“Hij is ook een ambitieuze man”, voegt De Bruyckere eraan toe. “Niet dat hij ijdel is, maar hij heeft graag erkenning voor wat hij betekent. Dat is niet negatief, integendeel. Hij betekent ook heel veel. Het is een schitterende kerel. Vlaanderen heeft er meer nodig zoals hij.”

Collega’s en bekenden schetsen over Vandeurzen ook een beeld van een soms eigengereide doordouwer met een aangeboren drang naar perfectie. “Hij is ongelofelijk gefocust, en laat zeer weinig aan het toeval over. Als hij een dossier heeft, moet dat tot in het detail uitgepraat worden”, zegt Ludo Verhoeven, de voormalige topman van Agfa-Gevaert en de voorganger van Vandeurzen als Voka-voorzitter.

“Als hij een idee heeft, wil hij het snel gerealiseerd zien. Wat ongeduldig, ja”, vindt De Bruyckere. “Soms kan hij dan wel vergeten dat mensen met minder talent iets meer tijd nodig hebben om bepaalde zaken te begrijpen die hij al lang begrepen heeft ( lacht).”

Martine Reynaers, de CEO van Rey-naers Aluminium, omschrijft Vandeurzen als een van de briljantste mensen die in Vlaanderen actief zijn. Dat de aanpak van Vandeurzen niet altijd en overal in goede aarde valt, was te voorspellen. “Hij ís enorm veeleisend, en sommigen zullen liever iemand hebben die wat zachter overkomt en de waarheid niet zo expliciet naar voren brengt. Maar ik hou van die stijl die rechtdoor is.”

“Hij is natuurlijk al vele jaren chef en eigenaar van een bedrijf, en dan word je soms een beetje moeilijk in de omgang”, lacht Verhoeven. “Maar ik versta dat perfect, en zie dat zelfs niet altijd als een nadeel. Hij is ook bereid zich te laten bijsturen. Dat bewijst hij in zijn bedrijf. Hij heeft een aantal schitterende medewerkers. Hij zegt mij soms ‘ik moet daar niet altijd meer zijn’. Het betekent dat hij kan luisteren.”

E=ti2

Vandeurzen heeft ook als Voka-voorzitter zijn bedrijfsconcept voor transformatie gepromoot. Dat concept is gebouwd rond zijn formule e=ti2 (als we inzetten op talent, internationalisering en innovatie, dan kunnen we excellent zijn). Vandeurzen hamert onvermoeibaar op innovatie en internationalisering. Maar wel zonder de deur in Vlaanderen achter zich dicht te willen trekken. “Wij positioneren ons als een interna-tionaal bedrijf, maar zijn wel trots op onze roots. De ‘L’ in LMS staat nog altijd voor Leuven.”

Vandeurzen torst bij LMS de functies van CEO en voorzitter, en vertoeft bovendien vaak in het verre buitenland. Vooral tijdens de crisis ging hij vaak zelf mee aan de kar trekken bij uitheemse klanten. “Ik heb goddank een heel goede fysiek”, wuift hij de openlijke bezorgdheid van zijn woordvoerder weg. “Ik krijg steeds het advies dat ik veel meer aan sport en beweging moet doen, maar ik laat wel heel regelmatig een medische check-up doen. Ik ben ook niet gemakkelijk gestresseerd. Ik kan nogal wat hebben.” Toch is Vandeurzen niet altijd zo kalm als hij oogt, weet Verhoeven. “Uiterlijk is hij het rustige type, maar innerlijk zeker niet.”

Vragen over zijn opvolging heeft Vandeurzen tot nu toe afgewimpeld. Maar ooit moet het er toch van komen, en de voorbereidingen zijn aan de gang, geeft hij voor het eerst toe. “Na mijn Voka-voorzitterschap heb ik gewerkt aan de versteviging van mijn managementteam. Dat is klaar om indien nodig de fakkel over te nemen. Ook dat is vooruitziend zijn”, zegt Vandeurzen, die al broedt op zijn toekomstplannen. “Ik voel me sterk aangesproken op mijn maatschappelijke rol, en ik ben nog van plan heel wat dingen te realiseren, onder meer in de universitaire wereld.”

BERT LAUWERS, ILLUSTRATIE DEBORA LAUWERS

“Soms kan hij vergeten dat mensen met minder talent iets meer tijd nodig hebben om bepaalde zaken te begrijpen die hij al lang begrepen heeft”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content