Een verloren veldslag

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

ThromboGenics heeft de ontwikkeling van een kandidaat-geneesmiddel stopgezet. Maar zulke tegenvallers zijn eerder de regel dan de uitzondering in de biotechnologie. Het potentieel van het bedrijf blijft overeind.

Het was even schrikken: de omvangrijke nieuwsstroom die we dit jaar van ThromboGenics verwachten, is begonnen met een valse noot. Het Leuvense biotech-bedrijf heeft bekendgemaakt dat het de ontwikkeling van het antistollingsmiddel TB-402 stopzet. Een extra studie heeft niet kunnen aantonen dat TB-402 minstens even efficiënt kan zijn als de standaard onder de bloedverdunners, Xarelto van Bayer. Voorlopig heeft ThromboGenics er dus geen nieuw paradepaard bij.

Maar zulke tegenvallers zijn eerder de regel dan de uitzondering in de biotechnologie. Bovendien heeft elk nadeel wel een voordeel. ThromboGenics kan zich nu volledig focussen op producten voor de behandeling van oogaandoeningen. Cruciaal voor het bedrijf is de ontwikkeling van ocriplasmine, een kandidaat-geneesmiddel tegen de verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog. In 2010 heeft ThromboGenics na een klinische fase III-studie kunnen aantonen dat één injectie met 125 microgram ocriplasmine in één op de drie gevallen een dure chirurgische ingreep kan voorkomen. Bij 30 à 40 procent van de patiënten lost het middel de verkleving op. Er is geen enkele andere medicatie die even goed doet. Vorig jaar heeft ThromboGenics bij de Amerikaanse en de Europese controleautoriteiten een aanvraag ingediend om het middel te commercialiseren.

26 juli wordt de belangrijkste dag in de bestaansgeschiedenis van het bedrijf. Op die datum vindt in de Verenigde Staten de hoorzitting over de erkenning van ocriplasmine plaats. Na een openbare discussie wordt erover gestemd of het middel groen licht krijgt. De Federal Drug Administration volgt dat advies bijna altijd. Ook de aandeelhouders kijken met spanning naar die datum uit. Tegen het eind van het derde en het begin van het vierde kwartaal wordt de beoordeling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht. Voor de commercialisering in Europa en de rest van de wereld heeft ThromboGenics een deal gesloten met Alcon, een dochterbedrijf van Novartis. Als ocriplasmine wordt goedgekeurd en een eerste verkoop wordt gerealiseerd, krijgt ThromboGenics een nieuwe cheque van 90 miljoen euro. Op zijn bankrekening staat vandaag al 200 miljoen euro.

ThromboGenics heeft met de stopzetting van het TB-402-programma een veldslag verloren, maar lang niet de oorlog. Veel crucialer voor het bedrijf is dat ocriplasmine wordt toegelaten tot de Amerikaanse en de Europese markt. We hanteren voor dit jaar een koersdoel van 28 euro. Tot 20 euro is er weer voldoende koerspotentieel om het aandeel koopwaardig te noemen. Door de stopzetting van TB-402 is een belangrijk risico uit het bedrijf verdwenen.

Munt: EUR

ISIN-code: BE0003846632

Beurs: NYSE Euronext Brussel

Ticker: THR BB

Beurskapitalisatie: 750 miljoen EUR

Verwachte k/w ’12:

Verwachte k/w ’13: 32

Koersverschil 12 md: +5 %

Koersverschil jaarbegin: +11 %

Dividendrendement:

IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content