Een ‘university college’ in brugge?

Middelburg (Nederland)

De mooiste ongebruikte stad van Vlaanderen voor een universiteit is Brugge. De Zeeuwen tonen aan de overzijde van de Schelde hoe het kan.

De Roosevelt Academy – het derde ‘university college’ van Nederland -, die vandaag haar eerste jaar start, is een tak van de Universiteit Utrecht met hetzelfde inschrijvingsgeld. Geen elitisme. De Roosevelt Academy huist in het ontruimde renaissancestadhuis van Middelburg. Utrecht en het ministerie garanderen de kwaliteit van de nieuweling. De Zeeuw Hans Adriaansens is de rector: “In 1996 opende ik in Utrecht in een ex-kazerne een eerste ‘university college’, geschoeid op Britse leest met tutors, tucht en hard werken. Het is een succes. Ik ontvang hetzelfde bedrag van de universiteit als een faculteit, maar heb geen overhead. Je ziet mijn hele staf in deze twee kamers en ik heb één commissie. Die moet dus geen brieven sturen naar andere commissies. Mijn exploitatiebudget per jaar, behalve de gebouwen, is 4,5 miljoen euro en dat is één duizendste van het overnamebedrag van Generale Bank door Fortis. Als twee banken wat centen bij elkaar harken, een som die ze niet eens merken, kunnen zij hoogwaardig hoger onderwijs organiseren. Het verbaast me dat het grote bedrijfsleven – dat toch onderscheidende mensen zoekt – koudwatervrees heeft voor deze branche.”

In Nederland wordt het ‘university college’ van Utrecht erkend als het topschooltje van de universiteiten. De undergraduates zijn gewild bij de beste graduate-scholen ter wereld: Cambridge, MIT, Harvard, Calltech, London School of Economics. Hans Adriaansens: “We hebben 62 nationaliteiten in Utrecht en dat moet ook zo in Middelburg. De Vlaamse scholieren zijn zeer moeilijk te bereiken. Wij worden niet toegelaten tot de officiële voorlichtingsavonden in Vlaanderen. België is eigenlijk een closed shop.”

De Roosevelt Academy wil de undergraduate-studies fatsoenlijk maken. “In Nederland en België lijkt het nergens meer op met de studenten in enorme collegezalen. Je kunt beter een video afdraaien. De studenten kennen de docenten niet, de docenten kennen de studenten niet en dat bezwaart een goed educatief klimaat. Ons rendement is zoveel hoger. Negentig procent van de undergraduates van Utrecht studeert af binnen de nominale studieduur. Op de Nederlandse doorsnee universiteit schommelt dat percentage tussen de 10 % en de 50 %. Ook voor studenten is het beter, zij zijn korter en intensiever bezig met de studies, zij kennen elkaar en hun docenten. Dat is dus een positieve vorm van sociale controle. Je kan minder wegkruipen in een groep van twintig en geen paper maken,” oordeelt Hans Adriaansens.

Nederland heeft nog plekken voor zelfstandige ‘university colleges’, bijvoorbeeld Leeuwarden, Deventer, Zwolle, Dordrecht en in Vlaanderen zou Brugge perfect zijn. Middelburg is een rolmodel en ik ben als Zeeuw zeer gemotiveerd om te slagen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content