‘Een te hoog dividend is soms een alarmsignaal’

“Wij kijken niet zozeer naar het niveau van het dividend, maar naar het groeipotentieel ervan”, zegt Phil Cliff, de beheerder van het dividendaandelenfonds M&G Pan European Dividend.

Kiezen voor aandelen met een aantrekkelijk dividend is een van de veiligste manieren om te beleggen op de beurs. Op lange termijn presteren zulke aandelen beter dan aandelen die geen dividend uitkeren. Een van de beste fondsen in dat segment is M&G Pan European Dividend. Over een periode van twaalf maanden is het product de eerste in zijn categorie. Morningstar bekroonde het met vier sterren.

“Onze aanpak verschilt van die van andere fondsen die inzetten op dividendaandelen”, zegt Phil Cliff, de beheerder van het product. “Wij kijken niet zozeer naar het niveau van het dividend, maar naar het groeipotentieel ervan. Als de belegger zich een doel stelt op lange termijn – de studie van zijn kinderen bekostigen bijvoorbeeld – dan is het belangrijk dat hij kan rekenen op de stijging van het dividend. Dat moet garanderen dat hij het kapitaal dat hij opzijzet, binnen enkele jaren aanzienlijk meer waard is. Een te hoog dividend is vaak niet vol te houden. Het is soms veeleer een alarmsignaal.”

Om die reden bevat de portefeuille aandelen met vrij lage rendementen. Er zitten zelfs aandelen van bedrijven in die nog geen dividend hebben uitgekeerd, maar waarvan het management wel heeft aangekondigd dat het daarmee in de nabije toekomst wil starten. Het totale dividendrendement van de portefeuille bedraagt 3,7 procent. De ontvangen dividenden zijn met 27 procent gestegen, sinds Cliff het fonds in 2013 heeft overgenomen. De portefeuille is belegd in een veertigtal lijnen met verschillende kapitalisaties, maar met een minimum van 1 miljard euro. Het gewicht van de posities varieert tussen 1,25 en 5 procent van de activa.

Free cashflow

Om aandelen met voldoende groeipotentieel te vinden, gaat Cliff dus op zoek naar waarden die in staat zijn hun kasstroom te verhogen (free cashflow). “Hoe hoger de kasstroom, hoe meer het bedrijf kan investeren en zijn activiteiten kan uitbouwen. Zo kan het ook zijn aandeelhouders belonen.” Hij heeft een voorkeur voor bedrijven die gul zijn voor hun aandeelhouders, en vooral voor ondernemingen die daarnaast ook kunnen investeren in de groei van hun activiteiten.

De beheerder heeft niets tegen bedrijven die eigen aandelen inkopen, maar hij verkiest ondernemingen die hun surplus aan liquiditeiten uitkeren via een uitzonderlijk dividend. “Aandelen worden vaak ingekocht als de koers al hoog is, terwijl dat veeleer zou moeten gebeuren op momenten dat de koers onder druk staat. Maar als het programma goed en regelmatig wordt uitgevoerd, is dat vaak wel positief voor de aandeelhouders.”

Een goed voorbeeld is Swedish Match. Met uitzondering van één kwartaal in 2008 heeft die sigarettenproducent de afgelopen tien jaar elk kwartaal eigen aandelen teruggekocht. Zo heeft de groep het aantal aandelen teruggebracht met 33 procent. “Tegelijk is ze haar dividend blijven verhogen”, aldus Cliff.

Goed gepositioneerd

De portefeuille bevat geen enkele elektriciteitsproducent of telecomoperator, en belegt weinig in grote producenten van consumptiegoederen. Het dividendrendement van die aandelen is fors gedaald na de sterke stijging van de koersen.

Relx (het vroegere Reed Elsevier) is een van de belangrijkste posities. Cliff zet in op het bedrijf vanwege de sterke omzetgroei en de hoge kasstroom. “Relx heeft zijn portefeuille volledig omgegooid, om zich te concentreren op de activiteiten waarin het een belangrijk concurrentievoordeel heeft. Het groeit met 6 à 7 procent per jaar en heeft zeer aantrekkelijke marges. Dat heeft een positieve weerslag op de winst per aandeel en het dividend, waarvan het rendement rond 3 procent schommelt.”

De gezondheidszorgsector is minder goed vertegenwoordigd, maar het fonds heeft wel belangrijke posities in Novartis en Bayer. “Ook Novartis is bezig zijn activiteiten volledig te transformeren”, zegt de beheerder. “Het nieuwe management heeft enkele jaren geleden een sterke discipline ingevoerd om de groepsstrategie uit te voeren. Het heeft zijn sterkste activiteiten nog versterkt. Novartis beschikt over het beste groeipotentieel tot 2020. Bovendien kan het ook nog positief verrassen met zijn pijplijn in domeinen als cardiologie en oncologie.” Bayer heeft zijn activiteiten eveneens geherstructureerd. Cliff verwacht een sterke groei tot het einde van dit decennium, met een dividend dat toeneemt met ongeveer 10 procent per jaar.

Hij apprecieert ook het Duitse Infineon, omdat het een aandeel heeft in veel projecten om de energie-uitgaven te beperken. “Die groep is zeer goed gepositioneerd op lange termijn”, stelt Cliff vast. “Infineon is in zijn expertisedomein een topper. De omzet en het dividend kunnen nog sterk groeien.”

Financiële sector

M&G Pan European Dividend belegt ook in de financiële sector. “In de dertien jaar dat ik actief ben als belegger, ben ik altijd sceptisch geweest over financials”, bekent Cliff. “De banken moeten het hoofd bieden aan de zeer lage rente en de zwakke rentabiliteit van hun traditionele activiteiten. Maar groepen als Intesa en Nordea hebben de juiste analyse gemaakt en de beste kansen gezien in fondsbeheer en private banking. Dat zijn activiteiten die niet veel eigen kapitaal vereisen.” Ongeveer 40 procent van de inkomsten van Intesa komt uit commissies, tegenover 25 procent bij Nordea.

Het enige Belgische aandeel in de portefeuille is bpost. Cliff: “De markt was veel te pessimistisch over de capaciteit van de postbedrijven om hun dividend te handhaven. Bpost beschikt nochtans over een meer dan voldoende sterke kaspositie. Wij zijn ervan overtuigd dat de daling van de kosten de daling van de traditionele activiteiten ruimschoots zal compenseren.”

Frédéric Dineur

“Hoe hoger de kasstroom, hoe meer het bedrijf zijn activiteiten kan uitbouwen. Zo kan het ook zijn aandeelhouders belonen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content