Een slimme zet

Van voordeur tot voordeur: dat is de marketingfilosofie die achter de samenwerking tussen Sabena en Smart schuilgaat. En kort en bondig komt die hierop neer: dat de passagiers bij hun aankomst op bepaalde Westeuropese luchthavens zonder omwegen in een Smart kunnen stappen. En daar niets of heel weinig voor moeten betalen.

Eerlijk gezegd is het geen gezicht: zo’n piepklein autootje van nog geen drie meter lang – 2,5 m om precies te zijn, met een breedte van net geen anderhalve meter – dat onder de enorme, moederlijke vleugels van vrouwe Sabena op de zwarte tarmac staat te wachten. Totdat je de mini even later uitprobeert. En heel vlug beseft dat het gebrek aan beenruimte geen gemeenschappelijk kenmerk is van een zitje in vliegtuig en een rit met de Smart.

Tussen november vorig jaar en februari dit jaar zijn er vanuit de luchthaven van Zaventem pakweg honderd Sabena Smarts gratis vertrokken. Met andere woorden: een honderdtal reizigers in business class, first class of electronic ticketing hebben gedurende 24 tot 48 uur gratis met een Smart over de Belgische wegen mogen stuiven. In de loop van die vier maanden kende de Smart-Sabenasmartformule kende wisselend, maar in het algemeen toenemend succes.

Het aantal Sabenasmarts dat zich behendig een plekje zoekt tussen het drukke verkeer, neemt toe. En dat heeft alles met de soepelheid van het originele autootje te maken, en met het snelle en efficiënte verhuursysteem van Avis Rent a Car. Bovendien voelt Sabena de noodzaak van een deur-tot-deur-policy. Niet alleen de bagage kan thuis afgehaald worden. Neen. Vanaf nu kan elke passagier meteen, en zonder veel poespas, in een huurauto stappen die als het ware rijklaar staat. De Sabena-Smarts willen deze klantvriendelijke politiek een duwtje geven. Vandaar dat de promotiecampagne met een gratis Sabena-Smart meteen een aangepaste verlenging kent: vanaf einde februari tot einde oktober zullen de Sabena-Smarts aan een gunsttarief verhuurd worden.

Aan dit wel erg aanlokkelijke voordeel hangen niet eens beperkende voorwaarden vast. Wie tussen maart en oktober een Sabenasmart huurt, kan bovendien rekenen op 5000 extra miles. Voor één dag smarten tel je in die periode 1.590 Belgische frank neer. Een heel weekend smarten kost maar vijfhonderd frank meer. Je kunt ook met miles betalen: 10.000 voor een dag, 15.000 voor een weekend.

De Smart is praktisch, de Smart is toekomstgericht, de Smart is fun. Mooie woorden, uiteraard. En niet eens uit de lucht gegrepen. Want dat het tweepersoonsautootje een praktisch vervoermiddel is in onze verstopte steden met nog nauwelijks parkeergelegenheid, dat hoeft geen betoog. Niet dat het rijplezier vooral aan het comfort te danken is. Dat is niet zo. Met een Smart rijden is voornamelijk fun.

Swissair en Sabena moesten zich niet veel moeite getroosten om zichzelf terug te vinden in de uitstraling van deze mini, die vooralsnog in alles opvalt, behalve in de verkoop. Toch stemmen de cijfers van Avis Zaventem vrij gunstig. Het honderdtal Sabenasmarts dat de afgelopen maanden de Avisparking van onze nationale luchthaven verliet, mag evenwel gerust verdubbelen. Niet dat Brussel Zürich of Genève achterna moet. In die twee steden worden namelijk haast dagelijks vijftig tot zestig Smarts gratis verhuurd. Maar het klopt. Pas bij mooie cijfers wordt deze formule een slimme zet. Want geef toe dat een stilstaande file Sabenasmartjes op de Brusselse ring aardig zou ogen. Vanuit het vliegtuig dan toch.

Sabena call centre: 02 723 23 23 – Website: www.sabena.com

MARGOT VANDERSTRAETEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content