Een serre voor de Commissie

De stad Brussel heeft een positief advies gegeven voor de renovatie van de Belliardûbuilding in de Europawijk. Architect van de groene serre is Art & Build, het grootste bureau van ons land. Geroemd, maar met een zweem van vriendjespolitiek.

Pierre Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Art & Build: “De planten zullen de bewoners beschermen tegen lawaai en luchtverontreiniging van de straat. Bovendien zuigt bamboe water op, zodat condensatie op de ruiten wordt vermeden. Dankzij dit thermoseffect zal het in het gebouw ‘s zomers altijd lekker fris zijn, terwijl het ‘s winters aangenaam warm blijft. Bovendien is er nog het esthetisch uitzicht voor de Europese ambtenaren, die door hun venster op een groene serre zullen uitkijken.”

Na een procedure van bijna drie jaar zette de stad Brussel het licht op groen voor de vernieuwing van de Belliard-building. Het prestigieus project _ goed voor een totale investering van meer dan 50 miljoen euro (2 miljard frank) _ betreft een complex met 27.500 m 2 kantoren en 7500 m 2 vergaderzalen. Voor de aanleg van 84 bijkomende parkeerplaatsen werd geen goedkeuring bekomen. De eigenaar is Cofinimmo _ de grootste vastgoedbevak van ons land _ die het gebouw aan de Europese Commissie verhuurt.

Belgiës grootste architectenbureau

Aan de basis van Art & Build ligt Pierre Lallemand, een Brusselse beeldhouwer, architect en designer. Lallemand, die onder meer de Cyclope-lamp ontwierp _ een lamp die in 1992 werd opgenomen in het Design Yearbook _ en ook de auteur is van het boek Le Vide, Le Temps, La Lumière ( FI Editions, Brussel, 1997), richtte het bedrijf in 1988 op en streefde van meet af aan naar een synergie tussen kunst en architectuur. Zijn medevennoten in Art & Build zijn Mark Thill, Isodore Zielonka en Philippe Van Halteren. Sinds drie jaar maakt ook Steven Beckers (41) _ ex-directeur Europa van EPR Architects uit Londen en voormalig hoofd van het architectenteam Berlaymont 2000 _ deel uit van de ploeg.

Vandaag tellen Art & Build en zijn 50%-dochter Paul Noël 117 medewerkers, die verspreid zitten over de vestigingen in Brussel, Parijs en Luxemburg. Het kantoor haalt een geconsolideerde omzet van 6,5 miljoen euro (262 miljoen frank), waarvan 5 miljoen euro in ons land. Art & Build is gelieerd met het Britse netwerk van de beursgenoteerde Aukett Group, die 50% van de aandelen in de Franse dochter van Art & Build bezit, en is intussen uitgegroeid tot ‘s lands grootste architectenbureau.

Het bedrijf vergaarde internationale roem met ontwerpen voor het Museum van de Geneeskunde in Anderlecht, de bibliotheek van het Sociologisch Instituut van de ULB in Brussel en de renovatie van Berlaymont. Voor dat laatste project ontvingen Lallemand en Beckers vorige zomer de PLEA Award ( Passive and Low Energy Architecture) voor het meest milieugerichte project, uitgereikt door de universiteit van Cambridge. Hun bedrijf draagt ook het label Ecodynamische onderneming, een titel uitgereikt door het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM).

Maar niet iedereen spreekt met evenveel lof over Art & Build. Jaloerse collega’s wijzen wel eens op de meer dan uitstekende banden van Lallemand _ zoon van ex-senaatsvoorzitter Roger Lallemand (PS) _ met de francofone bourgeoisie en politiek. In hun zwartboek over Berlaymont hekelen de senatoren Vincent Van Quickenborne (ID) en Alain Destexhe (PRL) de onderhandse keuze bij hoogdringendheid van Pierre Lallemand en Wilfried van Campenhout ( Groep T) _ genoegzaam bekend als een vertrouweling van Jean-Luc Dehaene (CVP) en ook betrokken bij het omstreden Eurostation-project van de NMBS en Marie-Jeanne Becaus ( Pieters-De Gelder) _ als raadgevende architecten. Beiden kregen voor hun advies een royale vergoeding van bijna 200.000 euro (8 miljoen frank).

Daarnaast kwam Art & Build afgelopen maart in opspraak toen zijn winnende ontwerp in de internationale architectuurwedstrijd voor de herinrichting van de Europese wijk in Brussel _ een project van 61 miljoen tot 74 miljoen euro (2,5 tot 3 miljard frank) _ werd verworpen. Volgens de Europese Commissie had de jury van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de vastgelegde evaluatiecriteria niet gevolgd. Bovendien stond in het eerste evaluatieverslag zware kritiek op het geselecteerde project. Volgens architect Philippe Laporta waren verschillende opties in de plannen van Art & Build totaal onrealistisch: “Het bureau had bijvoorbeeld plannen om de Résidence Palace af te breken” (zie het vakblad A+, nr. 152).

Berlaymont wordt milieuvriendelijk

Sinds enkele jaren specialiseert Art & Build zich in ecoarchitectuur. Zo zorgt het architectenbureau ervoor dat, nu het asbest uit het Berlaymontmonster is verwijderd _ de totale kostprijs van de renovatie wordt op 396 miljoen euro of 16 miljard frank geraamd _ de zetel van de Europese Commissie een groen kleedje krijgt aangemeten. Beckers: “Gebouwen zijn grote vervuilers. Ze stoten 50% van alle CO 2 in de atmosfeer uit tegenover 25% voor het vervoer en nog eens 25% voor de industrie. Voor een kantooroppervlakte van 25.000 m² ligt de mogelijke besparing op energieverbruik en technisch onderhoud tussen de 371.840 en 495.787 euro (5 en 20 miljoen frank) per jaar. Wij ontwikkelden voor Berlaymont een milieuvriendelijk gevelsysteem dat tienmaal meer energie-efficiënt is dan klassieke kantoren van dezelfde afmeting. Zo worden de ramen beschermd door een computergestuurd zonnescherm met luiken uit beweegbaar glas. Daarnaast wordt het afvalwater ter plaatse biologisch gereinigd. Ten slotte zijn alle materialen voor de renovatie zorgvuldig gekozen op basis van milieuvriendelijke afkomst, energieverbruik, recyclagegraad en levensduur.”

Eric Pompen

De Europese ambtenaren zullen uitkijken op een groene serre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content