Een Schot in de roos

Hoewel hij niet meteen die indruk wekt, is Colin Montgomerie een echte teamspeler.

De komende Ryder Cup zou heel wat minder boeiend zijn zonder de Schot Colin Montgomerie (44 jaar). Hij staat op de Amerikaanse hate list van Europese golfers onbetwist op nummer één. Alleen is het de vraag of hij echt welkom is in de Europese ploeg. De afgelopen zomer gedroeg hij zich als een echte belhamel in de Seve Trophy, het door Ballesteros bedachte toernooi waarin continentaal Europa en de Eilanden het tegen elkaar opnemen. Nick Faldo, kapitein van de Brits-Ierse ploeg, had toen serieuze kritiek op Monty: “Hij is maar naar twee van onze vijf trainingen gekomen, en ik moest hem echt dwingen om zijn ploegmaats op de achttiende hole te komen aanmoedigen.”

Montgomerie zelf wil er in september absoluut bij zijn, als Europa het in Valhalla/Kentucky opneemt tegen de Amerikanen. Alleen is de kapitein van die Europese ploeg ene Nick Faldo, die dus wel heel verzoeningsgezind zal moeten zijn om de Schot te selecteren. Het team voor de Ryder Cup bestaat uit tien spelers die automatisch geselecteerd zijn op basis van hun punten in het Europese en wereldklassement. Daarin staat Monty heel laag. Daarnaast zijn er nog twee wild cards, maar dan moet Faldo hem die wel willen geven. Monty zelf maakt zich niet te veel illusies. “Om in het Europese team te raken, moet ik dit jaar twee toernooien in de Tour winnen. Moet lukken. Ik hou trouwens van uitdagingen.”

Colin Montgomerie won acht keer de Europese Orde van Verdienste (de laatste in 2005) en was in 2006 de tweede Europeaan in de geschiedenis (na Bernhard Langer) die voor de vijfde keer de Ryder Cup won. De Schot is dan ook de grote boeman van de Amerikanen. In het enkelspel is hij immers mederecordhouder: zeven punten in acht wedstrijden (zes overwinningen en twee keer gelijk). In totaal speelde hij acht keer mee, goed voor 36 wedstrijden waarvan hij er twintig won en zeven keer gelijkspeelde. In de Ryder Cup haalt Monty inderdaad altijd zijn beste niveau. Europa zal hem dus nodig hebben om de grote confrontatie voor de vierde keer op rij te winnen. “Ik zou een boek kunnen schrijven over iedere editie van de Ryder Cup waaraan ik deelnam”, zegt de Schot. En hoewel hij een heel andere reputatie heeft, beweert hij: “Ik speel heel graag in teamverband.” Gehoord, Faldo?

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content