Een rolletje touw van 25 ton

De productie van gewoon touw is allang naar lagelonenlanden uitgeweken. Alleen voor hightechtouw is hier nog plaats. Bexco produceert touw waarmee schepen aanmeren en boorplatforms vastliggen.

In Hamme produceert Bexco vandaag hoogtechnologische gevlochten touwen, vervaardigt uit synthetische garens. De touwen worden onder meer gebruikt in de maritieme sector, voor het aan- en afmeren van schepen. Synthetische kabels zijn niet alleen makkelijker in het gebruik, maar ook veiliger. In de Verenigde Staten is het al verboden om nog staalkabels te gebruiken.

Ook in de offshoresector speelt Bexco een prominente rol. Een shuttletanker die vastligt aan een zogenaamde SPM-boei, die olie oppompt, moet vijftig meter van de boei verwijderd blijven. Daar is een zeer lange en sterke kabel voor nodig. Ook bij het verankeren van boorplatformen worden speciale kabels gebruikt. “Vandaag moet je olie zoeken op 3000 tot 5000 meter diepte. Een staalkabel zou onder zijn eigen gewicht doorknikken. Daarom ontwierpen wij een synthetische kabel waarmee de platformen worden verankerd. Wij zijn een van de vier touwproducenten wereldwijd die daarvoor gecertificeerd zijn,” vertelt Edmond Blommaerts. Verwacht wordt dat deze jonge niche binnen een vijftal jaar een serieuze markt gaat worden. “Vorig jaar leverden we zeven van die touwen, goed voor 5% op onze omzet van 522.000 euro ( nvdr – zo’n 21 miljoen frank).” We hebben het hier over touwen van soms 25 ton, met een diameter tot 40 centimeter.

Bexco bestaat uit twee vennootschappen: Bexco Ropes, de touwproducent, en Bexco Fibres, de garenproducent. De oprichter van Bexco (voluit Bosman Extrusion Compagnie genaamd) was de familie Bosman. Zij participeren nog steeds voor 20% in de vennootschap. Daarnaast is Fortis Private Equity aandeelhouder met 30%. De rest zijn minderheidsaandeelhouders. Aanvankelijk begonnen als leverancier van synthetische garens, de grondstof voor touwfabrikanten, is Bexco nu zelf touwfabrikant. Begin jaren tachtig ging touwfabrikant Vermeire, een van de grootste afnemers, failliet. Bexco nam deze productie over en werd op die manier zelf touwproducent. In 1999 werd de textielafdeling van Le Lis, ook uit Hamme, toegevoegd aan Bexco. Het bundelen van die verschillende entiteiten maakt Bexco tot wat het nu is.

Bexco Fibres levert lint en garen voor de matten- en geotextielindustrie en, niet onbelangrijk, de stripping. “Voor de meeste mensen is dat het vervelende plastic bandje rond kartonnen dozen. Voor ons is dat een jaarlijkse productie van 1500 ton,” zegt Blommaerts. Fibres levert, net als Ropes, uitsluitend aan andere bedrijven. Een kwart van de productie gaat naar Ropes, de rest is bestemd voor de export. De omzet in 2000 bedroeg bijna 5 miljoen euro (210 miljoen frank).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content