Een regent met hoorapparaat

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Toen Rudi De Becker aan zijn vrouw vertelde dat hij was gevraagd om CEO te worden van de voedingsmultinational Univeg, een miljardenbedrijf met 9500 werknemers, reageerde ze allerminst verrast. “Ik verwachtte wel dat je nog een keer met zoiets zou afkomen”, zei ze volgens de 63-jarige Bruggeling. De Becker staat ons te woord vanuit zijn hotelkamer in Bretagne, waar hij nog snel een week vakantie neemt voor Univeg zijn leven beheerst. De reis naar Brazilië – gepland voor november – valt in het water.

De Becker kan terugblikken op een carrière bij onder meer Bekaert, McKinsey, Black & Decker, Xerox, Bührmann en Hagemeyer. Bij dat laatste werd hij in 2004 CEO. Het beursgenoteerde handelshuis stond toen aan de rand van de afgrond. De Becker veroorzaakte de ommekeer maar vertrok na de overname door het Franse Rexel in de lente van vorig jaar. Hij vestigde zich weer in België om zich eindelijk te focussen op zijn hobby’s en zijn rol als opa. Toch kon hij het niet laten om bestuurszitjes te aanvaarden bij Arseus en Océ. Bij Fabory, een verdeler van schroeven en bouten, werd hij zelfs bestuursvoorzitter. Nu hij CEO is geworden van Univeg, moet Fabory wel op zoek naar een andere voorzitter.

Ook bij de auto-importeur Kroymans was hij even bestuursvoorzitter, tot die dit voorjaar over de kop ging. Rond die tijd klopte Hein Deprez, de stichter en bezieler van Univeg, aan met de vraag om bestuurder te worden bij de overkoepelende holding De Weide Blik.

Geen beursplannen

Univeg/De Weide Blik merkten al snel welk vlees ze met hun nieuwe bestuurder in de kuip hadden. De Becker trok meteen mee de wereld rond om de managers van Univeg uit te horen. De licentiaat TEW heeft altijd gevonden dat een CEO zeker 90 procent van zijn tijd moet besteden aan luisteren. “Ik heb toch al een 25-tal Univeg-managers bezocht. Dat kwam heel positief over, want zoiets doet een bestuurder normaal niet. Dat ik hen al wat kende, maakte het ook gemakkelijker om het aanbod te aanvaarden”, zegt De Becker. Ook zijn vrouw legde hem geen strobreed in de weg. “Omdat ze zo snel positief reageerde, vroeg ik haar of ze me terug het huis uit wou.” ( bulderlach)

En toch stond De Becker niet te popelen om weer voltijds aan de slag te gaan. “Het heeft nooit gekriebeld. Dit heeft me gewoon compleet overvallen. We spraken in de raad van bestuur al een tijdje over een splitsing van bevoegdheden. Maar niet met mij in the picture. En toen vroeg de voorzitter Johnny Thijs, (topman van De Post, nvdr) plots: ‘Rudi, wat zou jij daar van denken man?'”

Na enkele dagen bedenktijd, hapte hij toe. Als de kroon op zijn carrière beschouwt hij zijn nieuwe baan niet. “Ik zie het gewoon als een nieuwe uitdaging die me enorm aanspreekt”, zegt De Becker, die ontkent dat er een concreet plan op tafel ligt om Univeg naar de beurs te brengen.

Hij is niet bang dat Deprez zich als een bemoeizuchtige schoonmoeder zal gedragen. “Ik heb dat met Hein uitgepraat. Als CEO moet je onpopulaire beslissingen nemen. En er zullen er zijn die Hein opbellen, en hij moet die dan naar mij doorverwijzen. Ik wil niet verwaand klinken, maar ze hebben hier iemand aangesteld waarover ze niet zomaar zullen walsen”, zegt De Becker, die alleen tegen het netwerken opziet.

Netwerken met oorstopjes

“We zijn nog maar anderhalf jaar terug in België en mijn vrouw heeft al een fantastisch netwerk. Maar ik ben niet de man die op recepties van persoon tot persoon gaat.” Nochtans maakt de luisterbereidheid van hem een gedroomde gesprekspartner. “Vooral door soms mijn gehoorapparaat uit te zetten ( lacht). Op die recepties bedoel ik dan, niet op het bedrijf.”

De Becker blijft twee jaar aan als CEO, al kan het wel iets uitlopen. In die periode moet hij zijn opvolger klaarstomen. “Niet dat mijn hersenen dan plots verouderd zijn, maar dan is het tijd voor verjonging.” En nadien het zwarte gat? “Absoluut niet. Ik heb zeer veel interessesferen.” Van zijn plannen om zich daarna op Hagemeyer te storten, is wel niets in huis gekomen. Zo is hij een verwoed lezer, vooral van geschiedenisboeken, en wou hij het hele oeuvre van Shakespeare lezen. ” Crazy, maar niet zo crazy als iemand die een marathon wil lopen.” Ook zijn plannen om in de keuken aan de slag te gaan, draaiden op niets uit. “Tot hilariteit van mijn vrouw. Ze dacht echt dat ik een keukenchef ging worden, maar ik kan nog geen ei bakken”, zegt De Becker, die zich voorgenomen heeft alle media-interviews met Deprez te doen. “Hij is het gezicht van Univeg. Het zou heel verwaand zijn van iemand die daar twee jaar blijft om zich plots de koning van Univeg te wanen. Hein is de King.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content