Een record om te vergeten

De lotgevallen van Garcia in Carolina: hoe je zondagochtend

zes slagen voor staat en nog verliest.

De Spanjaard Sergio Garcia, negende speler in de wereld, heeft het Wacovia Championship niet gewonnen. Meer zelfs: hij verloor er op een zeer frustrerende manier, daar op het terrein van Quail Hollow in Charlotte, North Carolina.

Op de eerste hole van de play-off met Vijay Singh en Jim Furyk putte hij drie keer, zodat hij meteen naar de players lounge mocht. Daar volgde hij op televisie hoe Singh het op de vierde hole van de play-off haalde. Voor de man uit Fiji was het de derde overwinning van het seizoen, maar golfliefhebbers zullen vooral onthouden dat Garcia zondagochtend nog zes slagen voorsprong had op zijn collega’s. Tot Singh en Furyk met een mooie 66 uitpakten en naast hem kwamen in het klassement.

De Spanjaard evenaarde ook een zeldzaam record: hij werd de vijfde speler in de geschiedenis van de Amerikaanse PGA die een toernooi met zo’n voorsprong de laatste dag nog uit handen gaf. De vorige in het rijtje was de Australiër Greg Norman tijdens de US Masters van 1996, tegen de Engelsman Nick Faldo. Voor Norman was het evenwel veel beschamender, want hij finishte met een 78 en vijf slagen achter de winnaar, terwijl Garcia toch nog een 72 sloeg.

“Je hoort altijd dat je meer leert uit nederlagen dan uit overwinningen,” reageerde Garcia. “Wel, deze keer heb ik zeer veel geleerd.” De Spanjaard leverde zijn voorsprong van zes slagen in op de eerste twaalf holes, waarna hij met twee birdies opnieuw de leiding greep. Maar dan sloeg hij de bal op de 17 (een par 3) in het water en volgde een bogey. Om de eerste hole van de play-off moest hij drie keer putten vanop 13,5 meter. “Het waren geen goede putts, vooral de tweede was slecht. Ik zat niet echt lekker in mijn vel.”

Wellicht verloor Garcia het toernooi op de 17de hole, een leuke par 3 met een green op een schiereilandje. “Ik ging naar de vlag met een ijzer 7. De juiste club, maar niet de juiste slag. Mijn swing was nochtans beter geweest dan mijn putting, de laatste dag.”

Het is een bekend verhaal: als de putts niet binnengaan, dan oefent de speler zo’n druk uit op zijn swing, dat ook van die niets meer terechtkomt. “Op de laatste acht holes speelde ik behoorlijk. Ik zat heel geregeld op drie meter van de hole, maar de putts gingen er niet in.”

En toen begon het Garcia op de heupen te werken. De Spanjaard is inderdaad het type speler dat altijd op zijn feeling rekent. “Ik zie perfect hoe ik de slag moet spelen, zoals een tennisser die maar een fractie van een seconde heeft om te beslissen waar hij zijn passing shot zal zetten, of een voetballer die plots een kans ziet om te scoren…”

“Ik zou daar niet zo zwaar aan tillen als ik Sergio was”, lachte Singh na afloop. “Hij verloor het toernooi niet, ik heb het gewonnen omdat ik goed speelde.”

“Zo’n dingen gebeuren inderdaad”, zei Garcia. Die voor een speler van 25 opmerkelijk filosofisch bleef.

John Baete

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content