Een onlineknipselboek

Treft u op internet al wel eens interessante informatie aan die u graag wilt bewaren voor later? Met een onlinewebknipsel- dienst kunt u al deze afzonderlijke stukjes op een centrale plek verzamelen.

Het internet bulkt van informatie. Als u tijdens uw surftochten iets interessants vindt, dan kunt u de bewuste webpagina in de favorieten van uw browser zetten. Maar zo’n pagina is doorgaans erg vergankelijk. Wij kopiëren al wel eens een interessant artikel naar een mailtje en sturen het vervolgens naar onszelf. In Outlook brengen we het dan onder in een map. Een beetje amateuristisch, dat klopt. Maar dat is nu – sinds de ontdekking van Ibrii (www.ibrii.com) – verleden tijd.

Ibrii voegt een extra knop toe in de werkbalk van uw internetbrowser. Daarmee kunt dan een stuk tekst, foto’s, een leuk YouTube-filmpje of een audiofragment van een website plukken en verzamelen op uw persoonlijke webpagina. Dat doet u via een eenvoudige sleepbeweging naar een venster dat automatisch geopend wordt. Op uw Ibrii-pagina kunt u alle webknipsels bekijken, verplaatsen, rangschikken en verwijderen. U kunt zelfs persoonlijke notities aanbrengen. Ibrii stelt u overigens meerdere pagina’s ter beschikking voor een beter overzicht. Zo’n knipseldienst is dus erg handig voor het aanleggen van een eigen archief. Maar Ibrii laat u uw knipsels en notities ook delen met anderen. Dat kan via Facebook of Twitter. U kunt hun ook toegang geven tot uw persoonlijke webpagina’s, maar dan moeten zij zich eerst registeren.

Misschien herinnert u zich Evernote (www.evernote.com) nog? In een recente e-Trends hebben we die nog aangeraden als handige extensie voor de nieuwe browser Google Chrome. Maar Evernote werkt ook perfect in Internet Explorer. Het is – net zoals Ibrii – een knipseldienst die toelaat om naast gewone tekst bijvoorbeeld ook foto’s van websites te kopiëren naar een centrale plek. Dat gebeurt via een knop die zich automatisch in de taakbalk onderaan installeert.

Als u uw webknipsels wilt delen met bijvoorbeeld uw collega’s, dan kan dat via de shareoptie. U krijgt dan de mogelijkheid om hen uit te nodigen via e-mail. Zij kunnen uw verzamelde informatie online bekijken en als u kiest voor een premium-account (5 dollar per maand of 45 dollar per jaar), dan kunt u hun ook de bevoegdheid geven om uw archief aan te passen. Andere sociale mogelijkheden troffen wij hier niet aan.

Wie is de beste?

Maar kan Evernote de concurrentie aan met Ibrii? Als we het louter over de knipselmogelijkheden hebben, dan geven wij de voorkeur aan deze laatste vanwege de ruimere mogelijkheden en de doorgedreven flexibiliteit. Evernote blinkt dan weer uit in het catalogeren van alle verzamelde webknipsels. De ingebouwde zoekmodule laat u gemakkelijk specifieke informatie terugvinden. Bovendien kan het gebruik van tags u hierbij helpen. De zoekmotor kon bij onze tests zelfs tekst in een foto herkennen: op basis hiervan konden wij het plaatje snel opsporen.

En dan is er nog de doorgedreven integratie met de smartphone. Hiermee konden wij op een handige manier webknipsels verzamelen en terugvinden via onze iPhone.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content