Een ondernemende bonenteller

Wim Biesemans is vanaf 1 oktober algemeen directeur van Parkwind, de dochter waar Colruyt Group haar participaties in windmolenparken in de Noordzee heeft ondergebracht. “Windenergie is een uit de hand gelopen hobbyproject”, zegt Biesemans.

Wim Biesemans zwaait over enkele maanden af als financieel directeur bij Colruyt Group. Hij is een de weinige directeurs in het topmanagement van de groep die van buitenaf komen. Topmannen Jef en Frans Colruyt zijn natuurlijk opgegroeid in het bedrijf. Luc Rogge, Jean-Pierre Roelandts, Dirk Depoorter en vele andere directieleden werken al praktisch hun hele carrière voor Colruyt Group.

Biesemans werd in 2005 aangetrokken ter vervanging van financieel directeur René De Wit. Colruyt kocht hem weg bij de discounter Lidl, waar hij toen ook financieel directeur was. “Ik heb expliciet die rol van buitenstaander opgenomen. Dat werd ook van mij verwacht”, vertelt Biesemans. De groep wilde daarmee tunnelzicht vermijden bij het managementteam, dat elkaar al jaren kende.

Colruyt Group is al lang niet meer die eenvoudige discounter uit Vlaams-Brabant waar het gros van het topkader bij begonnen is. Na een moeilijke periode in de jaren tachtig vond de groep een succesformule voor de gelijknamige supermarkten en ging het daar resoluut voor de laagste prijzen. Daarnaast zijn de nevenactiviteiten sterk gegroeid, met onder meer de buurtwinkelconcepten Okay en Spar Retail. “In zeven jaar is de omzet van groep met 3,5 miljard euro gegroeid. Ik ben trots dat ik daar mijn steentje toe heb kunnen bijdragen”, zegt Biesemans.

Het afgelopen boekjaar haalde Colruyt Group een omzet van 7,8 miljard euro. Met een nettowinst van 342,9 miljoen euro klopte ze uiteindelijk haar eigen doelstelling. Voor het huidige boekjaar, dat in maart 2013 afloopt, mikt de groep op een status-quo van de winst in absolute cijfers. Daarmee geeft Colruyt aan dat de winstmarge van de groep onder druk staat. Ondanks een verhoogde concurrentie en stijgende loonkosten en grondstoffenprijzen blijft de winstmarge wel nog zeer hoog in vergelijking met directe concurrenten Delhaize en Carrefour.

Snelle denker

Dat de distributiegroep nog meer op de kleintjes zal moeten letten nu consumenten minder uitgeven, wijst Biesemans een beetje van de hand: “Onze werkwijze wordt soms verkeerd begrepen. Het draait bij ons niet enkel om kostenbesparingen. We gaan in de eerste plaats op zoek naar hefbomen om te groeien. Daarvoor proberen we alle processen zo efficiënt mogelijk te maken.”

Als financieel directeur kan hij zichzelf dan ook niet vinden in de klassieke bijnaam voor CFO’s. “Ik ben geen bean counter, maar veeleer iemand die strategisch mee nadenkt over nieuwe manieren om te groeien.”

“Hij kan over veel dingen meespreken”, bevestigt Vincent Vliebergh, de beheerder van Korys, de holding van de familie Colruyt. Vliebergh heeft geregeld contact met Biesemans. “Hij denkt snel en is een van de meest intelligente mensen die ik ken.”

Ook Frank Coenen, topman van Belwind, zegt dat Biesemans verder kijkt dan de cijfers. “Hij denkt als een ondernemer, bij CFO’s kom je dat niet vaak tegen”, zegt Coenen. Belwind beheert het grootste Belgische actieve windmolenpark voor onze kust en Colruyt Group is een van de aandeelhouders.

Windmolens

Biesemans heeft veel andere mandaten, bijna allemaal met een link naar activiteiten van Colruyt Group. Zo is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van Belwind. “De windactiviteiten zijn eigenlijk begonnen als een uit de hand gelopen hobby”, verklaart Biesemans. “Jef Colruyt had me gevraagd dat project eens te bekijken. Zes weken later werd de Colruyt-groep een referentieaandeelhouder.”

Biesemans is bijna financieel directeur af bij Colruyt Group. Hij combineert die functie voorlopig met zijn nieuwe functie bij Parkwind, waaronder de verschillende participaties in windmolenparken zitten.

“Eigenlijk heb ik al bijna anderhalf jaar een duobaan. Nu komt de klemtoon op duurzame energie. Ik blijf nog een beperkte periode de eindverantwoordelijkheid dragen als financieel directeur. Zo kan in alle rust naar een opvolger worden gezocht. Vorig jaar ben ik 50 geworden. Dat speelde ook mee in mijn keuze. Je kijkt dan op een andere manier naar het leven en je wordt je bewust van andere opportuniteiten. Mijn hobby, zeilen, heeft ook met wind te maken. Misschien is dat ook wel een reden (lacht).”

STIJN FOCKEDEY, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“Ik heb expliciet de rol van buitenstaander opgenomen. Dat werd ook van mij verwacht”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content