EEN NIEUWE NUMMER 1

De Noord-Ier Rory McIlroy voert het internationale klassement aan. Michel Vanmeerbeek, de coach van de Brusselaar Nicolas Colsaerts, had het een kleine twee weken geleden een beetje voorspeld.

“Een nieuwe Tiger Woods krijgen we niet meer. Daarvoor heeft hij de golfsport op een te overweldigende manier gedomineerd. Maar ik ben wel zwaar onder de indruk van McIlroy. Volgens mij is hij dé speler van het moment. Hij tovert heerlijke slagen uit zijn club, maar hij doet ook al het mogelijke om een hoog niveau te blijven halen. Hij deinst voor niets terug en traint fysiek heel hard. Voor iemand van nog maar 22 jaar blijft hij me verbazen.”

Het leek wel alsof Vanmeerbeek in een glazen bol keek. Vorig weekend won de Noord-Ier de Honda Classic, waar hij zondagochtend met twee slagen voorsprong aan de laatste wedstrijddag begon. Hij zou niet meer buigen en speelde uit in -12, voor de Amerikanen Woods en Tom Gillis. Meteen werd Rory McIlroy voor het eerst de nummer een van de wereld.

Op zaterdag leverde de Noord-Ier op het terrein van de Palm Beach Gardens in Florida al een kaart in van 66. Een sterke prestatie die hij dankte aan zijn zelfvertrouwen en agressieve spelstijl. “Het kwam erop aan om geconcentreerd te blijven en niet te beginnen nadenken over wat er met mij zou gebeuren als ik dat eerste toernooi op Amerikaanse grond kon winnen. Als je daaraan begint te denken, dan kruipt de angst in je armen.” Het zeer vochtige weer en een moeilijk parcours met heel diepe, listige roughs waren dus niet de enige uitdagingen voor de Noord-Ier. “Eigenlijk is mijn opdracht nu eenvoudig”, zei hij zaterdagavond. “Zo vaak mogelijk de fairways en greens bereiken, en de par spelen. Ik moet ook proberen het toernooi te winnen en niet de hele tijd staan denken aan de nummer 1-positie van de wereld.”

McIlroy profileert zich de jongste tijd als een speler die zeer regelmatig presteert. In bijna ieder toernooi finisht hij in de top tien, met uitzondering van Dubai vorig jaar, toen hij daar ziek werd. “Ik train altijd heel gedreven en hard. Het verschil met vroeger is dat ik erin slaag om nog gemotiveerder en geconcentreerder te zijn. Bovendien speel ik ook heel goed met de ijzers”, zegt de recentste winnaar van de US Open. “Daardoor creëer ik bijna altijd de kans op birdie op de greens, temeer omdat ik ook heel goed sta te putten.”

Ook in de manier waarop hij omgaat met zijn snel groeiende populariteit heeft McIlroy de goede formule gevonden. Hij heeft nooit problemen met media of supporters. “Als je op mijn niveau speelt, dan heb je geen tijd meer voor jezelf. Dat is de prijs die we betalen en je komt geen stap vooruit als je dat als een probleem beschouwt. Trouwens, ik begin daar almaar vlotter mee om te gaan, met al die aandacht…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content