EEN NIEUWE KAPITEIN

De Dienst voor de Scheepvaart krijgt een nieuwe voorzitter. Gewezen SP-coryfee Willy Claes wordt de kapitein van 325 km waterwegen in Limburg en Antwerpen. En hij gaat het domein van Bokrijk adviseren. Kortom : Hasselt zorgt voor zijn zoon.

Willy Claes ( SP) heeft, in afwachting van zijn proces voor het Hof van Cassatie, een nieuwe job. Sinds 1 april is hij, voor zes jaar, voorzitter van de Dienst voor de Scheepvaart. De dienst is actief vanop de Hasseltse Kanaalkom, op wandelafstand van Claes’ woning.

De Dienst voor de Scheepvaart, een parastatale b, opereert onder de voogdij van de Vlaamse minister van Openbare Werken, de Limburger én partijgenoot van Willy Claes, Eddy Baldewijns. Het was Baldewijns naast minister ook burgemeester van het Limburgse Gingelom die partijgenoot Claes voordroeg als de nieuwe baas van de Dienst. “Claes is bekwaam, heeft tijd en kent de regio,” zo heet het. De voltallige Vlaamse regering aanvaardde Claes’ benoeming tot nieuwe baas van de scheepvaartdienst die sinds 1976 opereert vanuit Hasselt. Claes zal er worden gecontroleerd door regeringscommissaris Jos Thys, ex-burgemeester van het aan Hasselt palende Diepenbeek en kabinetsmedewerker van Luc Van den Brande ( CVP).

Voor de Vlaamse regering tekent de Dienst voor de exploitatie, het onderhoud én het beheer van 325 kilometer waterwegen. Daartoe behoren alle Kempense kanalen én de slagader : het Albertkanaal, een waterweg waarover evenveel vracht wordt vervoerd als over de E313. Verspreid over Limburg en Antwerpen beschikt nieuwe baas Claes over 426 personeelsleden. De Dienst tekende de voorbije jaren onder meer voor de uitbouw van de containerterminal in Meerhout, een terminal die niet onbelangrijk is voor de logistieke ondernemingen en distributiebedrijven die zich in de Limburgse en Antwerpse Kempen hebben gevestigd.

Claes (59 j.) volgt aan het hoofd van de Dienst Herman Dessers (72 j.) op. Dessers, een vriend van Claes, was meer dan veertig jaar directeur van de Kamer voor Handel en Nijverheid van Limburg. Dessers nam Claes vorig jaar al mee voor een promotietocht op het Albertkanaal.

Statutair had de Dienst al in september 1996 een nieuwe raad van bestuur én voorzitter moeten krijgen. Daar is echter tot nu mee gewacht omdat zo heet het officieel er “pas nu genoeg vrouwen werden gevonden om in de raad te zetelen”.

Claes wordt nu niet alleen opgevist als voorzitter van de Dienst voor de Scheepvaart, hij wordt ook adviseur van het provinciaal domein in Bokrijk. Claes moet nagaan of er bedrijven zijn die belangstelling hebben voor een toeristisch project rond de Oude Stad, een verzameling van zeventien Antwerpse herenhuizen in Bokrijk waarvoor het provinciebestuur al jaren een bestemming zoekt. Kortom : Hasselt zorgt voor zijn zoon.

WILLY CLAES (SP) Verantwoordelijk voor 325 kilometer waterwegen in Limburg en Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content