Een nieuwe generatie

Liesbeth Benoit is een jonge manager van een familiebedrijf, Alexander De Croo een ervaren politicus met een ondernemersverleden. Als mentor in het project Young Leader/Inspiring Mentor begeleidt hij Liesbeth in haar leidersrol.

LIESBETH BENOIT (32) – ALEXANDER DE CROO (38)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

Liesbeth Benoit : “Ik ben onderneemster van de tweede generatie in een groeiend familiebedrijf: Benoit Elektronika. Vijf jaar geleden heb ik mijn job als consultant opgegeven om als 27-jarige in het familiebedrijf te stappen. Daar droomde ik als kind van, maar wilde na mijn studie toegepaste economische wetenschappen daar nog niet direct aan beginnen. Mijn takenpakket is divers; operationeel ben ik de CEO, op papier is dat de COO.”

Alexander De Croo : “Ik ben vicepremier en minister van Pensioenen in de regering van lopende zaken. Momenteel ben ik ook onderhandelaar voor Open Vld bij de federale regeringsvorming. Voor ik politiek actief werd, was ik een jonge ondernemer. Mijn hart klopt nog altijd voor het ondernemerschap. Dat is de reden waarom ik nauw in contact blijf met jonge ondernemers. Het zorgt ervoor dat je als politicus goed weet wat er reilt en zeilt.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

Liesbeth Benoit : “Ik wou heel graag onbevangen en informeel met een ervaren manager van gedachten wisselen over het leiden van een bedrijf. Hoe ga je om met alle emotionele aspecten van de samenwerking met familieleden? Bestaat er zoiets als een familiaal charter? Hoe kan je het beste werken aan de groei? Een kijk van iemand buiten de sector werkt inspirerend en motiverend om mezelf en het bedrijf voort te ontwikkelen.”

Alexander De Croo : “Toen ik zelf van start ging, had ik het geluk dat ik samen met een aantal businesspartners aan het ondernemersavontuur kon beginnen. Ik heb toen in de praktijk ervaren hoe belangrijk het is om in alle openheid inzichten en ervaringen met anderen te kunnen uitwisselen. Ook met mensen die een ander perspectief hebben. Die contacten waren een echte rijkdom, en dat gun ik ook anderen.”

Wat hebt u geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

Liesbeth Benoit : “Ik heb geleerd zaken ter discussie te stellen, strategisch na te denken, niet te blijven stilstaan en op tijd eieren in een andere mand te leggen. Differentiëren ten opzichte van de concurrentie, zoeken naar diensten die nog meer tegemoetkomen aan de behoeften van bestaande en nieuwe klanten. Het aandurven om knopen door te hakken ook, bijvoorbeeld minder rendabele segmenten uit de klantenportefeuille halen.”

Alexander De Croo : “Liesbeth en ik zijn vertegenwoordigers van een nieuwe generatie. Zij en haar man nemen het bedrijf over van haar ouders, ook bij mij is er sprake van een generatiewissel. Dat leverde zeker stof tot gesprek. Maar we hebben ook uitgebreid over de business gesproken: hoe innoveren en groeien in de beveiligingssector? Het waren bijzonder interessante gesprekken waarvan ik hoop dat ze bij Liesbeth een en ander losmaken.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

Liesbeth Benoit : “Ik ga met een aantal mensen van binnen en buiten het bedrijf gesprekken opstarten, om meer voeling te krijgen met de behoeften van de klanten. In de zorgsector zijn er bijvoorbeeld nog heel wat mogelijkheden. Mijn mentor, Alexander De Croo, gaf me alvast een aantal waardevolle contactpersonen. Ook dat is een van de voordelen van dit project.”

Alexander De Croo : “De gesprekken hebben me vooral de kans gegeven om de vinger aan de pols te houden van jonge ondernemers. Ik vind het bijzonder inspirerend om te praten met jonge mensen die er voluit voor willen gaan. Als we onze economie de volgende jaren willen laten groeien, zullen we het lef en de goesting van jonge ondernemers heel hard nodig hebben.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd?

Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content