Een nieuw obligatietijdperk

Amerikaanse highyieldobligaties zijn de enige activa die Bill Eigen, de beheerder van het JP Morgan Income Opportunity Fund, nog kunnen bekoren.

Bill Eigen, de beheerder van het JP Morgan Income Opportunity Fund, heeft de afgelopen maanden meermaals gewaarschuwd voor een stijging van de Amerikaanse rente. “Het klimaat is niet gunstig voor traditionele beheerders die eraan gewend zijn geraakt dat de rente onafgebroken daalt.”

Blind geloof

“In de Verenigde Staten waren de beheerders zelfgenoegzaam geworden”, zegt Eigen. “Ze raakten verblind door het geloof dat Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, alles op de markt zou opkopen om de rente laag te houden. Een simpele allusie op de mogelijke stopzetting van dat beleid volstond om de tienjarige rente te doen oplopen van 1,5 tot meer dan 2,5 procent. Op de obligatiemarkten kost zo’n ontwikkeling beleggers al gauw geld, omdat het rendement zo beperkt is dat het de daling van de koersen niet kan compenseren.” Eigen houdt er niet van geld te verliezen, al was het maar omdat ook zijn persoonlijke vermogen in het fonds is belegd.

“Mijn doel is in alle marktomstandigheden een positieve prestatie neer te zetten. Dat probeer ik te doen door de samenstelling van de portefeuille aan te passen, te beleggen in alle obligatieklassen en zelfs grote hoeveelheden liquiditeiten aan te houden als de omstandigheden erom vragen.” Het doel van de portefeuille is een hoger rendement dan monetaire beleggingen te halen en tegelijk de volatiliteit tot een minimum te beperken.

Kansen benutten

Eind mei bijvoorbeeld bestond bijna 60 procent van de portefeuille uit liquiditeiten, maar na een daling van de koersen zijn obligaties opnieuw aantrekkelijk geworden en is Eigen weer ingestapt. “Met onze grote berg cash kunnen we inspelen op de kansen die zich aandienen. De Amerikaanse economie is aan het herstellen en zal wellicht met 2 à 3 procent groeien. Daarom hebben we opnieuw interesse in highyieldobligaties. Zolang de groei van de partij blijft, is het risico op wanbetalingen onder controle. Highyieldobligaties, en in het bijzonder obligaties met de rating B en CCC, zijn het enige marktsegment dat ons op dit moment kan bekoren.”

De beheerder kan ook shortposities innemen, om te profiteren van de overwaardering van een activaklasse of om een behaald rendement veilig te stellen. “Onze grootste shortpositie was gericht op obligaties uit de opkomende landen, omdat we ervan overtuigd waren dat die markten niet konden weerstaan aan een renteverhoging in de ontwikkelde landen. Na de correctie in die activaklasse hebben we onze positie daarin afgebouwd.”

JP Morgan Income Opportunity Fund

ISIN-code: LU0289470113

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content