EEN MOOIE PORTIE

Potjes confituur te land, ter zee en in de lucht ? Bestel ze bij Serv-A-Portion uit Turnhout.

In het productieatelier van nv Serv-A-Portion pruttelen de kookketels met een volume tot twee ton. De recepten voor confituur, mayonaise en chocopasta worden via de centrale computer doorgestuurd naar de operators. Het lekkers verdwijnt vervolgens volautomatisch in minuscule potjes uit polypropyleen, polystyreen en pvc. Jaarlijks worden er honderden miljoenen gefabriceerd.

“Wij hebben ons gespecialiseerd in een bijzondere niche : individuele portieverpakkingen,” verklaart algemeen directeur Noël Smets. “Schaalgrootte is binnen deze niche belangrijk om rendabel te kunnen functioneren. We maken een typisch kostenproduct. Het aspect prijs geeft de doorslag op de meeste Europese markten.”

Zestig procent van de productie is confituren. 85 % is bestemd voor de export. België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zijn de belangrijkste markten. De cateringindustrie vormt de grootste afzetmarkt. In de fastfoodsector is het bedrijf aanwezig met sauzen en vinaigrette : Serv-A-Portion levert aan Mc Donald’s, Quick of Burger King in verscheidene Europese landen. Wie vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij kan evenmin naast de porties van het bedrijf uit Turnhout kijken. British Airways, KLM, Sabena en Swiss Air zijn klant.

Alles wordt in eigen huis geproduceerd. De tachtig werknemers haalden vorig jaar een omzet van 520 miljoen. In 1994 bedroeg die echter nog 640 miljoen, in 1995 571 miljoen. Bovendien werd de voorbije twee jaar een verlies van 48 miljoen geboekt. “In 1997 gaat de omzet weer omhoog,” klinkt Noël Smets zelfverzekerd. De man werd in oktober vorig jaar aangetrokken om het roer om te gooien. “Voor eind april nemen we acht nieuwe mensen in dienst om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.” Meer toegevoegde waarde en een evenwichtiger productaanbod moeten de omwenteling brengen. “We gaan iets meer identiteit geven aan de diverse producten. Als nieuw productidee is er bijvoorbeeld een setje van twaalf potjes met drie smaken. Een huisgezin kan zo op een hygiënische manier verschillende sauzen proberen.” Maar Noël Smets wijst eveneens op het nog steeds stijgend aantal eenpersoonsgezinnen. Ook het afvalbeheer is een troef. Serv-A-Portion was één van de eerste bedrijven in Europa met een verpakkingsmachine die porties van 100 % polypropyleen kan verwerken. En de onderneming is ten slotte een 100 %-dochter van een bijzonder kapitaalkrachtige moeder. De Frans-Italiaanse holding Eridania- Béghin-Say, één van de grootste voedingbedrijven in Europa.

NOEL SMETS (SERV-A-PORTION) Meer identiteit voor individuele portieverpakkingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content