Een mini-Generale ?

De holding Surongo heeft vandaag bijna 80.000 aandelen in Electrabel. Surongo, zei u ?

Heeft een jaarverslag dat begint met de plechtige melding dat ” er niets speciaals gebeurde” dan werkelijk niets te bieden ? Alvast niet bij de Brusselse holding Surongo. In het verslag staat te lezen dat de holding van de Luikse financier Guy Paquot zich, alweer, een nieuw pakket Electrabel-aandelen had aangeschaft. Een fait divers ? Ja en neen.

Ja, Surongo heeft ondanks zijn bijna 80.000 aandelen maar weinig “Electrabel” in huis. Volgens Patrick Devos, woordvoerder bij Electrabel, is Surongo nu officieel mede-eigenaar voor amper 0,14 % (Electrabel telt alles bijeen 54.360.000 aandelen).

Neen, want Surongo overstijgt nu toch de anekdotiek. Haar aandelenpakket, gerekend aan de officiële koers (van 1235 frank per aandeel), is al een slordige 5,5 miljard frank waard.

Surongo was bij Electrabel een nobele onbekende. Midden vorige week zei Patrick Devos “wel eens benieuwd te zijn wie of wat achter Surongo schuilging”. Een klein stapje wandelen door de Brusselse binnenstad had hem al iets wijzer kunnen maken. In de schaduw van de Brusselse Sint-Michielskerk houdt Surongo kantoor in deels klassieke, deels moderne gebouwen, rue du Bois Sauvage ofte de Wildewoudstraat. Een toevallige voorbijganger zal het niet eens opmerken, want als er één parool geld in deze Franstalige holding, dan is het wel discretie. Discretie én “van een keurig niveau”. Dat laatste is althans de mening van mensen die Surongo en zijn voorman, de Luikse financier Guy Paquot, goed en van nabij kennen. Surongo heeft vandaag, en naast een reeks andere participaties (zie organogram), aandelen in portefeuille van welgeteld drie “Belgische KMO’s” : Electrabel, Recticel (2,91 %) en Generale Bank (1,2 %). Onder meer in kringen van Recticel heeft Guy Paquot indruk gemaakt. Zegt een insider : “Hij is een echte professional. Hij is niet bepaald het type van de slapende bestuurder, eerder het tegendeel. Op de raden van bestuur maakt hij indruk door zijn intelligentie, zijn kennis van zaken, zijn indringende vragen over het beleid. Hoe discreet Paquot ook wil zijn, toch is hij voorstander van een open communicatiepolitiek.”

NIEUW.

Guy Paquot stamt uit een welgestelde nobele Waalse (Luikse) familie. In de jaren zeventig besloot hij zijn kaderbetrekking bij de Bank Nagelmackers op te geven en in te ruilen voor een stap naar financiële zelfstandigheid. Paquot kocht toen de beursgenoteerde maar vrij sluimerende holding Surongo. Surongo was een financiële groep met een traditie om u tegen te zeggen, want in de geschiedenis teruggaand tot 1927, en zelfs nog vroeger. De Entreprises et Chemins de Fer en Chine (een Belgische portefeuillemaatschappij die begin deze eeuw investeerde in de Chinese spoorwegen) en de Charbonnages de Strepy Bracquegnies (een Waalse groep die de mijnexploitatie mee hielp financieren) waren de historische “voorlopers” van Surongo. Surongo heeft altijd al een reputatie genoten omwille van de link met het mijnwezen. Zelfs onder Guy Paquot blijft die band er, want de groep telt nog altijd een aantal koolmijnen in vereffening. Maar Paquot voegde, soms met vallen en opstaan, een nieuwe dimensie toe aan zijn portefeuille. Vooral de immobiliaire activiteiten gingen gaandeweg een grotere rol spelen. In eigen land dook de naam Surongo, soms via haar dochtermaatschappij Compagnie Mobilière et Foncière du Bois Sauvage, op in een reeks van vastgoedprojecten, van Knokke over Brussel tot in het Luikse. Via Surongo America heeft Paquot flats of winkelcentra in “de nieuwe wereld”, met onder meer “eigendommen” in Atlanta en Hawaï.

Relatief nieuw voor Surongo zijn de uitstapjes richting bedrijfsleven, naar Electrabel (eerste participatie in 1994), Generale Bank en Recticel. Een eerdere deelname in Bank Nagelmackers werd afgestoten omwille van “niet succesrijk”. Guy Paquot, de voorbije dagen uitsluitend in het buitenland terug te vinden, kan geen commentaar geven op die strategie. Zijn financieel kaderlid Emmannuel Van Parijs kan dat wel, maar hij blijft uiterst zuinig : “Paquot heeft interesse voor Electrabel omdat het aandeel een goed rendement heeft en ook een veilige belegging is,” zegt Van Parijs. “Maar over de te voeren strategie van Electrabel wil Surongo zich niet uitspreken. Dat is lang onze eerste bekommernis niet.”

SHOW.

Surongo rekent en cijfert vandaag met een kapitaal van 711 miljoen frank, na een net besliste verhoging met 109 miljoen. Het totale resultaat van de holding klokte af op 127 miljoen frank winst, of ruim het dubbele als het vorige boekjaar. Insiders spreken over een one-man-show vanwege Guy Paquot, als de naam Surongo valt (een overigens over de hele lijn franskiljons gezelschap). Beursanalisten hebben het over het typevoorbeeld van een moderne portefeuillemaatschappij, die het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde als essentieel beschouwt. En één iemand durft Surongo zelfs met bloemen te bedenken : “Je zou kunnen spreken over een mini-Generale.”

K.C.

SURONGO’S HOOFDKWARTIER TE BRUSSEL Discreet, franskiljons, op niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content