Een miljard kijkers

Het is tijd voor de langverwachte Ryder Cup. Drie dagen lang krijgt de golfsport de aandacht van de hele wereld. De grote confrontatie tussen de Verenigde Staten en Europa zorgt voor de hoogste kijkcijfers na de Olympische Spelen en de Wereldbeker voetbal. In de Verenigde Staten doet alleen de Superbowl beter. Volgens een recente schatting zal deze editie van de Ryder Cup niet minder dan 1 miljard mensen aan het televisiescherm kluisteren.

Voor de tweede keer in de geschiedenis wordt het toernooi op het Europese vasteland gespeeld. Sinds de eerste editie in 1927 vond de Ryder Cup altijd in de Verenigde Staten of in Groot-Brittannië plaats, met uitzondering van 1997, toen in het Spaanse Valderrama. Deze keer wordt het grote duel georganiseerd in Frankrijk, op de Albatros, het gereputeerde parcours van de Golf National nabij Parijs, een van de spectaculairste banen in Europa. De spelers krijgen er niet alleen veel waterpartijen voorgeschoteld, maar ook moeilijke roughs en greens met veel niveauverschillen. Een perfect parcours voor een toptoernooi.

Van de jongste tien edities won Europa er maar liefst zeven. Toch zijn de Amerikanen bij de bookmakers met een kleine voorsprong favoriet, aangezien ze tien winnaars van een grandslamtoernooi aan de afslag brengen. Alleen Bryson DeChambeau en Tony Finau hebben nog nooit een major gewonnen. Het Europese team van kapitein Thomas Bjorn heeft wel het thuisvoordeel en de Europese spelers kennen het terrein beter dan hun Amerikaanse collega’s.

Maar eigenlijk is de Ryder Cup geen toernooi om een rationele pronostiek af te leveren. Daarvoor is het format te ongebruikelijk. Zo wordt in teamverband gespeeld, in enkel- en dubbelspel. Bovendien hanteert de Ryder Cup de formule van matchplay, een formule die geregeld aanleiding geeft tot onwaarschijnlijke verrassingen. Tot slot wordt vaak in een bijna hysterische sfeer gespeeld, met een publiek dat niet zelden een sfeer creeert die aan een voetbalstadion doet denken.

De Golf National verwacht voor deze Ryder Cup meer dan 300.000 toeschouwers. Vooral mentaal wordt deze editie een uitdaging, zelfs voor topspelers. “Op de tee van de eerste hole staan we allemaal te trillen als een blad, zo hoog is de druk”, vat de Amerikaan Justin Thomas het samen. De 42ste editie van de Ryder Cup is nog om een andere reden bijzonder: de aanwezigheid van Tiger Woods. Na een lange dip is de vroegere nummer één van de wereld helemaal terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content