Een man boven het strijdgewoel

De ruggengraat van het Waalse socialisme verkeert in een belabberde toestand: Luik met een boegbeeld dat de risee van de wereld is, Namen met zijn aangeklaagde burgemeester en vooral Charleroi, waar de kopmannen de ene na de andere van hun voetstuk vallen. In de socialistische burcht Charleroi bedreigt de houtzwam van malversaties nu al het hele PS-gebouw. Alsof dat niet genoeg was, tast de arrestatie van burgemeester Jacques Van Gompel in de ogen van de Vlamingen het al bezoedelde imago van de grootste stad van Wallonië – en tegelijk ook dat van de PS en zelfs van heel Wallonië – nog iets meer aan.

Ondertussen vrezen de liberalen en christendemocraten, die zich nu opmaken om de bestuursmeerderheid in Charleroi te vormen, dat straks het ene lijk na het andere uit de kast valt. Ze hebben dan ook sterk aangedrongen op een grondige externe audit. Die boodschap is luid en duidelijk aangekomen bij de minister die de voogdij heeft over de gemeenten (Philippe Courard, PS) en vooral bij PS-topman Elio Di Rupo, die uiteraard gebruik zal kunnen maken van de ‘verwachte’ conclusies van de audit om een aantal rekeningen te vereffenen met zijn ‘beste vijand’ binnen de PS, de tot nog toe ongenaakbare Jean-Claude Van Cauwenberghe.

Om die audit uit te voeren, moest dan wel iemand gevonden worden die boven elke verdenking verheven is. De keuze van de gewestregering viel al snel op Gérard Delvaux, de huidige nationale voorzitter van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB). Het dient gezegd dat de man heel wat troeven in handen heeft: hij is niet alleen accountant en zetelend voorzitter van het IAB, maar ook bedrijfsrevisor én baas van een groot onafhankelijk, 100 % Waals bureau dat zowat 50 professionele cijferaars in dienst heeft. Gérard Delvaux biedt tevens het voordeel dat hij op politiek vlak volkomen aseksueel is en vooral dat hij in het verleden al met glans enkele hoogstandjes heeft gerealiseerd. Zo kreeg hij de glasfabriek Durobor (Zinnik) er weer bovenop en hij begeleidde de herstructurering van de Hoogovens Boël (nu Duferco).

De Waalse regering rekent op Gérard Delvaux om in de smeerboel te gaan wroeten. “Ik ga enkele dagen de batterijen opladen, maar vanaf 3 november duik ik in het dossier,” vertrouwde hij ons toe. Concreet zal Delvaux het externe auditcomité voorzitten dat belast is met de analyse van de eerbiediging van zowel de boekhoudregels als de wetgeving op de openbare aanbestedingen. Daarbovenop komen nog eens de controle van de betrouwbaarheid van de financiële gegevens over 2005 en 2006, evenals de nodige aanbevelingen aan, en de samenwerking met de gerechtelijke instanties.

De loopbaan van Gérard Delvaux is er een van hard werken. Op erg jonge leeftijd begon hij als boekhoudhulpje in een kmo in Auvelais. Hij is dan ook een puur product van de avondschool (graduaat Boekhouding in het raam van het onderwijs voor sociale promotie). Zijn carrière komt pas goed op gang in 1967: functies met alsmaar meer verantwoordelijkheid in een aantal ondernemingen, nog meer cursussen en een stage voor accountant en bedrijfsrevisor onder de hoede van Joseph Colleye. Midden jaren zeventig start hij zijn eigen kantoor en geeft hij les aan EPHEC.

Wie Delvaux een beetje kent, weet dat hij iemand is die uiterst georganiseerd is. Op dat gebied speelt zijn echtgenote een cruciale rol: “Zij houdt mijn agenda bij en ze kan me dan ook niets verwijten,” lacht hij. Delvaux heeft zijn zaak verder kunnen uitbouwen en dat – een zeldzaamheid – in volle familiale harmonie. Doorgaans trekt het echtpaar Delvaux om de zeven weken acht dagen uit om zich te herbronnen en uit te rusten op de heuvels rond Ajaccio. Het paar heeft daar enkele jaren geleden een mooie villa gekocht die uitziet over de baai van de Corsicaanse hoofdstad. Als het enigszins kan, maakt Gérard Delvaux van de gelegenheid gebruik om zich uit te leven in zijn passies: motorrijden (hij heeft vier exemplaren) en schrijven.

De vader van 61, die gezegend is met een vrouw en vijf kinderen (22 tot 39 jaar inmiddels), spreidt ook in het zakenleven een diepgaand paternalisme tentoon. “De redding van honderden banen bij Durobor en Duferco geeft me nog altijd een warm gevoel,” zegt hij met een mengeling van fierheid en emotie. Het dossier van Charleroi zal hem in de komende weken allicht grondig bezighouden, maar intussen is er nog een andere zaak die hij zeker niet zal verwaarlozen, namelijk de afronding van de fusie van het IAB en het BIBF (Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten).

We mogen ons Gérard Delvaux, eens hij met pensioen is, niet voorstellen met een snoeimes in de hand, rozen verzorgend in zijn tuin in Ohain (Lasne) of in Ajaccio. Hij heeft zich voorgenomen om, eens het zover is, opnieuw naar de hogeschool EPHEC te trekken. De jongste tijd heeft hij immers zijn academische activiteiten op een laag pitje moeten zetten. “Ik zal ook beschikbaar blijven voor speciale opdrachten en, wie weet, voor een of ander mandaat als onafhankelijke bestuurder.”

Jean-Marc Damry

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content