EEN LEVEN VOOR DE BROUWERIJ

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Brouwerij Palm krijgt met Bavaria een nieuwe, Nederlandse eigenaar. Met Jan-Renier Swinkels staat de zevende generatie aan het roer van “het beste familiebedrijf in de wereld”.

Jan Toye, de eigenaar van Brouwerij Palm, leek de gelukkigste man op aarde, toen hij vorige week zijn bedrijf had verkocht aan de Nederlandse brouwer Bavaria. “We zijn allebei familiebedrijven. We beschouwen ons als rentmeesters die het erfgoed doorgeven aan de volgende generatie. Ik draag het rentmeesterschap over aan Bavaria. Samen staan we voor 600 jaar brouwerstraditie.”

Brouwerij Bavaria uit Lieshout, vlak bij Eindhoven in Noord-Brabant, telt 1000 werknemers, brouwt 6 miljoen hectoliter en haalt een omzet van ruim een half miljard euro. IMD Lombard-Odier bekroonde het vorig jaar tot het beste familiebedrijf in de wereld. De brouwerij, die is ontstaan in 1719, wordt geleid door de zevende generatie.

Jan-Renier Swinkels, de Nederlandse CEO van Bavaria, toonde zich een vlotte prater op de persconferentie bij Brouwerij Palm in Londerzeel, al werd over de overnameprijs met geen woord gerept. “Uit het boekenonderzoek van Brouwerij Palm is vooral één ding gebleken: wij passen perfect bij elkaar. Wij zijn nieuwsgierige bierbrouwers. Bier en brouwen zitten in onze genen”, zei Swinkels, die het belang van een “familiaal manifest” benadrukte. “Ik sta hier vol trots. Bavaria wil de ultieme merkenportefeuillespeler zijn. We krijgen er zeven prachtige merken bij, en twee al even prachtige brouwerijen. Die twee brouwerijen in België, in Steenhuffel en Roeselare, blijven bestaan. België is een geweldig bierland. Wij gaan er echt iets van maken.”

Zevende generatie

Jan-Renier Swinkels heeft met zijn familieleden één ding gemeen: een leven voor de brouwerij. Hij heeft nooit elders gewerkt. Na zijn studie aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ging hij in 1986 bij het familiebedrijf werken. “Ik wilde zo snel mogelijk bij de brouwerij aan de slag. Mijn hele carrière is gericht op Bavaria”, zei hij eind 2006, toen hij zijn oom Peter Swinkels opvolgde als CEO. “Mijn vader Jan was ook directievoorzitter van Bavaria, en mijn moeder is een brouwersdochter.”

Maar Swinkels moest wel groeien in zijn rol als CEO. Hij begon als brouwerijtechnoloog en had zich twee decennia vooral beziggehouden met productie en logistiek. “Een techneut”, schreef de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. Op foto’s was hij vooral te zien in de fabriekshal in een blauwe overall. In zijn eerste interview als CEO sprak hij over zichzelf in de derde persoon. “Jan-Renier weet heel goed de weg in het bedrijf, heeft veel voor elkaar gekregen. Het enige wat Jan-Renier nooit gedaan heeft, is marketing en verkoop aan consumenten. Dat hebben we in de directie dus goed ingevuld. Daar zitten drie verkopers.”

Entrepreneur of the Year

Een van die verkopers is zijn neef Peter, de zoon van de voormalige CEO Peter Swinkels. Maar liefst 28 leden van de familie Swinkels werken in de onderneming. De meerderheid van het directiecomité bestaat uit telgen van het geslacht. De journaliste Barbara Smit vertelt in haar boek over Heineken een anekdote over Hans Wiegel, de voormalige voorzitter van de Nederlandse Brouwersvereniging. Hij zei: “Als je naar Bavaria gaat en iedereen begroet met een vriendelijk ‘Hallo, meneer Swinkels’, dan zit je nooit fout.” Maar Smit benadrukt ook de familiale troeven van Bavaria. “De strakke familiestructuur bracht de clan tot een afwerende houding ten opzichte van de buitenwacht, maar op de markt werkte de strategie uitstekend.”

Swinkels ontkende dat niet, toen hij in 2011 in Nederland werd uitgeroepen tot Entrepreneur of the Year. “Nooit is een tak van de familie door de anderen uitgekocht. Er is een grote saamhorigheid, iedereen is trots op de onderneming. Je raakt niet aan Bavaria.” Een voormalige topman van een concurrerende brouwer omschrijft hem als “competent, joviaal, sympathiek, gedreven, koppig (op een positieve manier) en taalvaardig.”

WOLFGANG RIEPL

“Als je naar Bavaria gaat en iedereen begroet met een vriendelijk ‘Hallo, meneer Swinkels’, dan zit je nooit fout”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content