‘Een leider moet investeren in zichzelf’

© Debby Termonia

Eva Mertens Corporate Communication Manager verzekeraar Ageas

“Als vrouwelijke leider moet je assertiviteit aan de dag durven leggen. Groeien in een onderneming is ook een persoonlijke verantwoordelijkheid. Mannen geven sneller aan dat ze klaar zijn voor een nieuwe stap, terwijl vrouwen vaak iets meer afwachtend zijn. Maar je mag niet denken dat de evoluties in je carrière vanzelf zullen komen.

Als je leiding geeft, zijn de verschillen tussen mensen de grootste uitdaging. Verschillen zijn verrijkend en zorgen voor complementariteit, maar je moet er goed op inspelen. Welke mensen in je team hebben behoefte aan structuur. Welke aan vrijheid? Voor wie moet je een duidelijk kader schetsen? Wie vraagt een korte begeleiding? Je mag als leider niet denken dat iedereen is zoals jij.

“Leiding geven is ook durven. Daarin vind ik Elon Musk heel inspirerend. Vooral de manier waarop hij out-of-the-box denkt en nieuwe uitdagingen aangaat, is toch wel opvallend. We blijven nog te vaak in onze comfortzone zitten. Als leidinggevende is het belangrijk je mensen vertrouwen te geven en hen dat duwtje in de rug te geven, waardoor ze toch iets meer durven. Dat betekent ook dat je duidelijk moet maken dat een leerproces erbij hoort als je wilt evolueren.”

Marleen Vaesen CEO lingeriegroep Van de Velde

“Diversiteit nastreven in je teams is belangrijk. Hoe breder het perspectief, hoe beter je besluitvorming wordt. Daar zijn teams voor. Ik laat mensen heel vrij werken met duidelijke verantwoordelijkheden. Koppel je dat aan overleg, authenticiteit en openheid, dan creëer je een duidelijk kader waarmee je de diversiteit van je team tot zijn recht kunt laten komen.

“Ik vind het heel belangrijk dat vrouwen voltijds blijven werken als ze een gezin hebben. Het is echt mogelijk een gezin én een carrière te hebben. Als je professionele ambitie hebt, moet je voltijds verantwoordelijkheid nemen. Dat helpt je je ambitie waar te maken. Het is vooral belangrijk omdat je de passie voor je werk niet mag loslaten. Als je op je werk niet gelukkig bent, straalt dat ook af op je persoonlijke leven.

“Een leider moet investeren in zichzelf. Je moet durven gaan voor iets wat je zelf heel graag wil doen. Zo kreeg ik ooit de kans negen weken in Harvard te studeren. Het voorstel kwam op een moment dat dat niet zo vanzelfsprekend was. Mijn kinderen waren tien jaar oud. Uiteindelijk ben ik toch gegaan. Het was een enorme verrijking. Maar dat laatste duwtje waarmee mijn man en mijn leidinggevende me overtuigden, is toen wel heel belangrijk geweest.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content