Een kwestie van vertrouwen

Tiger Woods staat voor de laatste major van het jaar.

Het is nu of nooit voor Tiger Woods als hij zijn staat van dienst in de majors dit jaar nog wil opsmukken. Vandaag begint op het parcours van Whistling Straits in het Amerikaanse Kohler (Wisconsin) het US PGA Championship, laatste manche van de Grand Slam 2010. Het is ondertussen al twee jaar geleden dat het nummer één van de wereld een major kon winnen, meer bepaald de US Open van Torrey Pines. Hij klopte toen op haast heroïsche wijze zijn teamgenoot Rocco Mediate, na een play-off van negentien holes en ondanks een dubbele stressfractuur in het linker- scheenbeen.

Ondertussen is het onoverwinnelijke aura van Woods verdwenen en zijn in de plaats heel wat privéproblemen gekomen. Of er een verband is met zijn privéleven of niet: Woods kan geen toptoernooi meer winnen terwijl hij fysiek toch weer helemaal in orde is. In de jongste negen majors liet hij zich telkens kloppen, en zowat alle waarnemers dichten hem dit weekend niet de minste kans toe om zijn totaal van veertien majorzeges te verbeteren. Het ziet er immers naar uit dat Woods als een heel andere speler is teruggekeerd uit zijn vijf maanden lange retraite, die hij zich vanaf december 2009 zelf oplegde. Hij kan geen regelmaat meer in zijn prestaties leggen, de finesse is uit zijn slag verdwenen en ook op de green, waar hij vroeger zowat de beste putter van de wereld was, is hij nog maar een schim van zichzelf. Komt daarbij dat Woods niet langer samenwerkt met coach Hank Haney. Van zijn vertrouwde technische entourage blijft vandaag alleen zijn caddie Steve Williams over. Die heeft nog altijd het volste vertrouwen in Woods: “Zodra zijn privéproblemen helemaal geregeld zijn, zal hij opnieuw de oude worden. Hij is ook maar een mens, en zolang die scheiding niet afgehandeld is, kan hij zich niet volledig op de golfsport concentreren. Zijn slag is nog altijd oké, maar hij slaagt er voorlopig niet in om alle stukjes van de puzzel perfect in elkaar te schuiven. Golf is een heel gecompliceerde sport, zelfs voor een kampioen als Tiger.”

In de British Open speelde Woods goed vanaf de tee tot de green, maar op de greens mangelde hij opvallend veel balgevoel. Omdat hij helemaal van zijn melk raakte, verruilde hij zijn nieuwe putter (een model van Nike) zelfs opnieuw voor zijn oude, de Scotty Cameron die hij al elf jaar gebruikt. Daar knelt dan ook de schoen: vroeger maakte Woods steevast het verschil met zijn putting.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content