Een kras oudje

La Truite d’Argent is meer dan honderd jaar oud, maar kan nog goed mee.

De Brusselse Vismarkt is na de restauratie niet meer de volkse “Vismét” van voorheen, en daar kan de aanwezigheid van La Truite d’Argent niets aan veranderen. Van het einde van de vorige eeuw tot de regeringsperiode van koning Albert I was La Truite d’Argent een brasserie met blozende diensters in lange zwarte jurken. In de jaren dertig deed de legendarische Fintje (Josephine) haar intrede. Zij verving de portretten van koning Albert en koningin Elizabeth door een afbeelding van burgemeester Jef Van De Meulebroeck, met wie Fintje een bijzondere relatie had. Zij was zo populair dat men het eethuis niet meer “La Truite d’Argent” noemde, maar “bij Fintje”.

Vandaag hebben Michel en Sophie Smeesters het voor het zeggen in het restaurant en het bijbehorende hotel Welcome. Dit hotel heeft slechts zes kamers en staat bij Amerikanen en Japanners bekend als “The smallest hotel of Brussels”. Voor volgend jaar moeten er minstens vier kamers bijkomen, anders mag de naam “hotel” niet meer gebruikt worden. Als de dynamische uitbaters die ze zijn, hebben Michel en Sophie de plannen voor de verbouwing al klaar.

Sophie is een Française en ontvangt met zuiderse allure. Michel, die in de keuken staat, is van Waalse afkomst ; hij studeerde landbouwkunde en hotelmanagement. Michel werkt voor volle zalen, maar hij heeft het er wat moeilijk mee dat zijn keuken vooral door buitenlanders wordt geproefd en gewaardeerd. La Truite d’Argent is immers een van de adresjes die door eurocraten platgelopen worden.

Wij werden ontvangen door een vriendelijke en hulpvaardige Vietnamese zaalmeester, die veel talen sprak maar geen Nederlands. De drie in elkaar overlopende eetvertrekken vormen een pijpenla, schaars verlicht door schemerlampjes. Lambriseringen, versierde plafonds, stoelen in Louis XV-stijl, wijnkleurige tapijten, volgeladen toontafels en boeketten van zijdebloemen brengen een warme ouderwetse charme. Helemaal achteraan staat het bureautje dat dienst doet als hotelreceptie, en waar “Madame Sophie” voor iedereen hoorbaar telefoontjes pleegt. Met haar blonde krullen, slobbertrui en hoge laarzen is zij een hele verschijning.

Als hapje vooraf kregen wij massieve mousse van gevogelte. Dan volgden de voorgerechten : toffee van in gerookte zalm verpakte geitenkaas met kruidenroom (485 fr.) en een vers gekookte halve kreeft met salade en drie koude sausen (750 fr.). Daarna verschenen drie licht gerookte medaillons van zeeduivel in een stevige saus van rode wijn en honing, vergezeld van gestoofde uitjes en wortel. Sophie overtuigde ons lachend om haar lievelingsnagerecht te proeven : “duo des fondants” of quenelles van machtige mousse van witte en zwarte chocolade met veel boter op een feestelijk versierd bord (360 fr.). Alle nagerechten worden à volonté geserveerd.

PIETER VAN DOVEREN

Michel en Sophie Smeesters Dynamische uitbaters van een honderdjarig restaurant en het kleinste hotel van Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content