‘Eén keer per maand overleg met de minister’

WIE

Pierre-Frédéric Nyst (53)

IS

Voorzitter van de Union des Classes moyennes (UCM), de Waalse tegenhanger van Unizo

WAS

Na zijn studie fiscaliteit ging Nyst aan de slag bij de federale overheidsdienst Financiën, onder meer als belastingcontroleur voor bedrijven. “In die periode heb ik geleerd hoe kmo’s werken”, zegt Nyst. In 1999 begon hij met een advocatenkantoor en met lesgeven aan fiscale hogescholen. “Ik heb dat graag gedaan, want de fiscale regelgeving in dit land verandert om de twee tot drie jaar. Daarover lesgeven hielp me bij te blijven.” Een van zijn studenten was Pierre-Yves Dermagne, nu vicepremier in de federale regering.

In 2015 kwam Nyst als voorzitter van de Naamse afdeling terecht bij de kmo- en zelfstandigenorganisatie UCM, waar hij een uitgebreid netwerk van politici, ondernemers en mensen uit de vakbondswereld opbouwde. Nyst werd voorzitter. Zijn activiteiten als advocaat heeft hij afgebouwd, maar hij behandelt “nog een honderdtal dossiers om in contact te blijven met het terrein”.

WIL

Als topman van UCM zit Nyst in de Groep van Tien, die het interprofessioneel overleg aanstuurt. “Mijn taak is de belangen van de zelfstandigen en de kmo’s te behartigen. Dat doe ik in constant overleg met Unizo-topman Danny Van Assche. Eén keer per maand zitten Danny en ik samen met federaal minister van Kmo’s David Clarinval.” Het doel van dat overleg is te anticiperen op heikele sociaaleconomische en politieke dossiers. Nyst: “De gevoeligheden zijn soms groot. Bij de hervorming van de vennootschapsbelasting onder de vorige regering zijn beslissingen genomen waar niet iedereen bij de UCM gelukkig mee was.”

VRIJE TIJD

Gastronomie en tennis. “Ik supporter voor de Belgische ploeg tijdens de matchen in de Davis Cup.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content