Een jaar vooruit op Bill

Vorige week kondigde een glunderende Eric Schmidt aan dat versie 5 van Novells netwerkbesturings- systeem Netware leverbaar is. Novell verkoopt daarmee wat Microsoft voor over een jaar belooft.

Terwijl het topmanagement van Microsoft meer bezig is met rechtszaken dan met software, kon concurrent Novell vorige week triomfantelijk versie 5 van zijn netwerkingsoftware Netware lanceren – tien dagen vroeger dan gepland. Voor Microsoft stak dat dubbel. Zijn eigen nieuwe netwerkingsysteem, Windows NT 5, werd eerst eind vorig jaar en toen dit jaar verwacht; nu denken analisten dat het mogelijk zelfs eind 1999 leverbaar zal zijn.

“Netware 5.0 is er en Microsoft niet. Dat is een belangrijke factor geworden,” liet The New York Times een analist van Wasserstein, Perella & Cy zeggen op de dag van de lancering. Dell zal Netware alvast pre-installeren op zijn PowerEdge-servers.

TROEVEN.

Netware heeft nog altijd ongeveer 40 miljoen gebruikers. In aantal “zitjes” is het sinds kort ingehaald door Windows NT, maar Novell blijft op netwerkinggebied technisch en qua robuustheid een eind voorop.

Pc-netwerkbesturingssystemen zoals Netware (en Windows NT) vervullen essentiële, maar weinig glamoureuze taken. Ze beheren de toegangsrechten tot het netwerk en laten toepassingen en bestanden gebruiken en afdrukken alsof ze op de lokale pc of Macintosh stonden. Netware-netwerken kunnen uit enkele gebruikers bestaan, of, zoals bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ( VDAB), meer dan 200 servers op 128 locaties met elkaar verbinden.

Vooral in complexe situaties wegen de technologische troeven van Novell door:

Novell heeft al zowat een jaar de Novell Directory Services ( NDS) operationeel, een systeem dat software en computergebruikers helpt om gebruikers, informatie en middelen (bijvoorbeeld printers) op het netwerk te vinden en dat ook op Windows NT-netwerken kan worden ingezet. NDS is nu ingebouwd in Netware en moet de hoeksteen vormen van nieuwe netwerkdiensten door Novell. Microsoft zal zijn rivaliserende Active Directory maar kunnen leveren samen met Windows NT 5. Nu al zeggen analisten dat het Microsoft-product minder krachtig zal zijn.

Zero Effort Network ( Z.E.N.works) vergemakkelijkt de distributie en het beheer van toepassingen en pc’s op het netwerk en geeft eindgebruikers de mogelijkheid om waar ook op het netwerk in te loggen en te werken met hun “eigen” scherm (gebruikersinterface). Via dit pakket kunnen netwerkbeheerders ook vanop afstand pc’s configureren en hardwareconflicten oplossen. Dankzij dit pakket kan Novell de beheerskosten van zijn netwerken drastisch verminderen. Microsofts rivaliserende IntelliMirror, dat pas leverbaar is met Windows NT 5, zal veel beperkter zijn omdat het niet zal werken met Windows 95 pc’s.

Jaren geleden geraakte Novell in de problemen toen het versie 4 van Netware uitbracht en zijn klanten massaal weigerden van up te graden. De eerste versie 4 van Netware, zo toonden tests, was niet of nauwelijks sneller dan versie 3.x en niemand lustte er pap van. Dit keer heeft Novell zijn huiswerk beter gemaakt. Netware 5 is sneller in het ophalen en opslaan van bestanden over het netwerk en ook zuiniger met bandbreedte. Voor het transport van die bestanden heeft Novell zijn particuliere IPX-protocol nu helemaal verlaten voor het standaard Internet Protocol ( IP), dat efficiënter omspringt met netwerkcapaciteit. Daarmee zijn Netware 5-netwerken uiteraard ook helemaal op het Internet gericht. Als kersje op de taart levert Novell nu ook een Oracle 8-database mee. Microsoft bundelt tot nog toe geen database bij zijn besturingssysteem.

Het nieuwe netwerkbesturingssysteem van Novell zal ook veel economischer omspringen met hardware dan zijn nog te verschijnen concurrent Windows NT 5, voorspellen beta-testers. Netware 5 draait al met 64 megabyte centraal geheugen en 1 gigabyte schijfruimte.

Hoewel voorzichtige klanten zullen wachten tot Novell voorbij de prille versie 5.0 is, is Netware traditioneel ook nog betrouwbaarder dan Windows NT. Vrij vertaald: de servers lopen minder vaak vast. Novell introduceert in versie 5 nu ook klassieke technieken om de server nog verder te beschermen tegen slecht geschreven toepassingen (virtueel geheugen en beschermd geheugen – technieken die de computerindustrie al jaren gebruikt).

KOOPAANBEVELINGEN.

In marktkapitalisatie was Novell vorige week met 4,35 miljard dollar ruim 59 keer kleiner dan de 258-plus miljard dollar van Microsoft. Maar, gegeven de vertragingen met Windows NT 5, is het een veilige gok dat Novell Netware-klanten in de vertrouwde stal zullen blijven. Een meerderheid van analisten had Novell vorige week al een koopaanbeveling meegegeven, ondanks de aanwezigheid, per 31 juli, van 67 miljoen dollar niet-gerealiseerde verliezen in Novells beleggingsportefeuille. Novell heeft namelijk nog wat aandelen over van Sante Cruz Operation en Corel, restanten uit de tijd dat het aan die bedrijven respectievelijk zijn Unixware-besturingssysteem en WordPerfect-kantoorsuite “verkocht”.

Vanaf 1195 dollar voor 5 gebruikers.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content