EEN HELE KLUS

“Omdat het in onze sector niet de grote zijn die de kleine opslokken, maar de snelle die de trage opeten.” Dat antwoordt Erik Haegeman (34 j.) op de vraag waarom hij een goed half jaar geleden overstapte van de Brico-poot van GIB Groep naar het Franse Bricorama, dat eind april 1997 Wickes Continental had overgenomen. Er klinkt ongenoegen in door, over de groepsleiding die verbaal wel de internationele groei van de doe-het-zelfactiviteiten beleed, maar in de praktijk te veel kansen liet voorbijgaan. Bij Wickes (de nv is al omgedoopt tot Batkor) tekent Haegeman nu als algemeen directeur voor België en Nederland een nieuwe strategie uit voor de negentien winkels in ons land en achttien bij onze noorderburen; tegen medio 1999 komen ze alle onder een nieuw logo (zie ook blz. 22).

Speelden ook mee in Haegemans overstap: de “uitdaging” van de grotere verantwoordelijkheden, en de persoon van Bricorama-oprichter (en meerderheidsaandeelhouder) Jean-Claude Bourrelier, “een selfmade man met buitengewone intelligentie”.

Erik Haegeman, handelsingenieur van het Antwerpse Ruca, ging na zijn legerdienst als kandidaat-reserveofficier aan de slag als verkoper bij Rank Xerox, om al na een paar maanden over te stappen naar GIB Groep. “Campus recruitment had me de boeiende achterzijde van het distributeurswerk leren kennen. En de DHZ werd als dé groeipool van de groep bestempeld, dus koos ik daarvoor.” Als stagiair doorliep hij in 1988 het hele vormingscircuit (inclusief winkelvloer, receptie, kassa) om uiteindelijk zaakvoerder te worden van de Brico-vestiging in Borsbeek. In 1989 werd hij aankoper gereedschappen voor Brico België, om één jaar later naar de Franse dochter Obi te gaan, eerst als aankoper, later als verantwoordelijke voor logistiek en franchising-operaties, uiteindelijk als marketing-directeur. In 1994 kwan hij terug naar België om voor Brico een nieuw concept op poten te zetten: Briko Depot, DHZ-“hypermarkten” met discountprijzen. De eerste werd in mei 1995 geopend in Fontaine-l’Evêque. Antwerpen en Haine-St.-Pierre volgden in 1996 en 1997. Op 1 februari 1997 werd Haegeman (door sector-watchers beschouwd als dé coming man van Brico) benoemd tot directeur van de Europese aankooporganisatie Brico International, maar enkele maanden later kwam Bricorama hem dus wegkapen. Met zo’n carrière kan het moeilijk anders dan dat deze man – gehuwd en vader van drie kinderen – een redelijk handige doe-het-zelver is. “Ja, ik heb in mijn eigen woning een eindje van Brussel, vloeren gelegd, sanitair aangebracht een een wand opgetrokken, maar het laatste anderhalf jaar is er door te drukke beroepsactiviteiten van klussen niet veel meer in huis gekomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content