‘Een hele erkenning’

NICOLAS COLSAERTS "Iedereen weet hoe belangrijk ik de Ryder Cup vind." © Getty Images

Ons land is zeker present op de Ryder Cup 2023, die in september wordt gespeeld in Rome. Nicolas Colsaerts is aangesteld tot vicekapitein van het Europese team. “Dat is een hele erkenning”, reageert onze landgenoot. “Ik ben heel trots. Iedereen weet hoe belangrijk ik de Ryder Cup vind, sinds ik in 2012 in Medinah voor Europa mocht spelen. Dat ik nu in een andere rol kan terugkeren, is fantastisch.” Een verrassing is zijn aanstelling niet. Het gerucht deed al een paar weken de ronde. “Ik geloofde het pas echt toen kapitein Luke Donald het me in Dubai officieel bevestigde”, zegt Colsaerts.

Colsaerts heeft er het juiste profiel voor. Zowel spelers als caddies als journalisten waarderen hem om zijn goede humeur en charisma.

Bovendien heeft Colsaerts de juiste Ryder-spirit, menen waarnemers te weten, zodat hij een ideale aanvulling is voor de andere vicekapiteins, zoals de Deen Thomas Bjorn en de Italiaan Eduardo Molinari. “Dankzij het internet en messaging-apps zijn we allemaal al bezig met de Ryder Cup”, vervolgt Colsaerts. “We zijn alles al goed aan het voorbereiden.”

Natuurlijk vraagt de Belgische golfliefhebber zich af of de aanstelling van Colsaerts de selectiekansen van Thomas Pieters en Thomas Detry vergroot. Beide Belgen zijn kandidaat voor een van de twaalf plaatsen. Colsaerts: “Ik denk eerlijk gezegd niet dat Luke Donald me om die reden gevraagd heeft. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn, mochten beide landgenoten straks in Rome van de partij zijn.”

Nicolas Colsaerts, die een jaar geleden werd getroffen door een zeldzame nierziekte, is er fysiek en mentaal helemaal bovenop. De beslissing van de DP World Tour om hem volgend jaar een vrijstelling te geven, zodat hij aan alle toernooien van de Europese Tour kan deelnemen, kwam als een verlossing. “Normaal gesproken had ik recht op een gedeeltelijke vrijstelling voor twaalf toernooien, maar mijn medisch dossier was overtuigend. Bovendien heb ik al twintig jaar trouwe dienst in het Europese circuit. Deze Tour is dus een beetje al familie voor mij.”

Colsaerts wil nu zo snel mogelijk opnieuw naar zijn beste niveau groeien. “Fysiek ben ik nog niet 100 procent, maar ik hoop snel sterker te worden, zodat ik opnieuw met de beste spelers kan strijden voor toernooiwinst, en dankzij mijn prestaties mijn kaart voor 2024 kan behouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content