EEN HAANTJE TUSSEN DE REGELS

Het minste wat je kunt zeggen, is dat hij opvalt. Ian Poulter loopt er altijd flashy bij op de golfbaan. Met gel in het haar, een zonneklep, opvallende zonnebril en kledij die in het oog springt. Zoals een broek in de kleuren van de Union Jack of Hawaïaanse motiefjes. De 35-jarige Engelsman verscheen zelfs al eens op de golfbaan met een groot vraagteken op de broek of in een truitje van Arsenal.

Maar eind november kwam hij vooral in het nieuws met zijn optreden in het Dubai World Championship. Poulter en de Zweed Robert Karlsson stonden voor de tweede hole van de playoff toen de Engelsman zijn bal weer op de putting green wilde leggen. Maar het balletje glipte uit zijn hand en kwam terecht op de stip, een muntje, dat daardoor een klein beetje bewoog. Poulter merkte dat en meldde het aan de scheidsrechter, die hem een strafslag toekende. Met die slag maakte de Engelsman van een lange putt voor birdie een lange putt voor par. Zodat Karlsson de wedstrijd won.

De 41-jarige Zweed had liever niet op die manier gewonnen, maar hield de cheque van 1 miljoen euro wel voor zich. “Dat zijn dingen die gebeuren in de sport.” Bovendien, niet onbelangrijk, Karlsson had een birdie putt vanop een meter, terwijl Poulter tien meter van de hole verwijderd was. “De kans dat ik die play-off zou winnen, was inderdaad klein”, gaf Poulter ruiterlijk toe. “Robert stond veel dichter bij de hole dan ik en dat maakte het iets gemakkelijker om te aanvaarden.” Hij wil de regel wel bijgestuurd zien, want het voorvalletje kostte hem toch een half miljoen euro en een paar punten in de ranking. “Het reglement is er om iedereen te beschermen, maar ik was helemaal niet van plan om het muntje te verplaatsen. Daarom moet die regel aangepast worden, vind ik.”

Het duurt alleen nog twee jaar voor het reglement nog eens wordt bekeken. Terwijl sommigen bemerken dat het niet de eerste keer was dat Poulter zijn balletje liet vallen. Zo sloeg hij tijdens het Players Championship ooit eens tot op twee meter van de hole, duidde de plaats aan en liet het balletje iets verderop vallen, waarna het in het water rolde. Meteen moest de Engelsman het water in, want het reglement stelt dat de hole moet afgewerkt worden met dezelfde bal.

Maar als we het voorval tijdens het Dubai World Championship even vergeten, dan kan de flamboyante Engelsman terugblikken op een uitstekend jaar. Hij is nu nummer acht in de wereld, won twee toernooien waaronder voor het eerst ook eentje in de Amerikaanse Tour en stond tijdens de Ryder Cup in het winnende kamp.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content