Een grasmat uit de kunst

© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET

Bij Lano Carpets in Harelbeke is het gras altijd groen. In 35 jaar bouwde de tapijtfabriek een stevige reputatie op in hoogkwalitatief kunstgras. Volg de groene draad van dit succesverhaal.

De keuze voor kunstgras

Lano Carpets trok 35 jaar geleden de kaart van kunstgras om zijn aanbod aan traditionele tapijten en kamerbreed tapijt aan te vullen. Vandaag heeft kunstgras de wind in de zeilen. Het bedrijf uit Harelbeke is het nummer twee in dat segment en produceert 4 miljoen vierkante meter kunstgras per jaar. 1 miljoen daarvan is bestemd voor sportterreinen, vooral voor voetbalvelden in binnen- en buitenland. Kunstgras is goed voor een derde van de omzet, die 110 miljoen euro per jaar bedraagt. Het segment groeit gestaag, mede dankzij het duurzame en verantwoorde imago.

Toch krijgt kunstgras ook kritiek. Af en toe ontstaat zelfs polemiek omdat het kunstgras op sportterreinen wordt verzwaard met zand en rubberkorreltjes, afkomstig van resten van autobanden. Die korreltjes zouden kankerverwekkend zijn. “Dat risico is noch bevestigd noch ontkend”, luidt het laconieke antwoord van Johan Dewaele, adviseur onderzoek en ontwikkeling van Lano Carpets. “De polyethyleenpolymeren van kunstgras zijn de voorbije twintig jaar kwalitatief enorm verbeterd. De grassprieten zijn dikker, sterker en veerkrachtiger. De kwaliteit van kunstgazons is veel beter dan vroeger en de prijs ligt een pak lager.”

1 Van naaldje tot draadje 1500 ton wegen alle klossen garen die het bedrijf permanent in voorraad heeft om kunstgras te produceren voor sportterreinen en voor particulier gebruik. Van de 35 productiemachines vervaardigen er 12 uitsluitend kunstgras, waarvan vijf enkel en alleen voor sportterreinen voor hockey, tennis, rugby en voetbal. Die laatste sport houdt 's zomers in zijn eentje drie machines bezig. De klossen met groen garen worden aan een geraamte opgehangen. De operator houdt alles in het oog en knoopt de draad van de ene klos telkens aan die van de volgende.
1 Van naaldje tot draadje 1500 ton wegen alle klossen garen die het bedrijf permanent in voorraad heeft om kunstgras te produceren voor sportterreinen en voor particulier gebruik. Van de 35 productiemachines vervaardigen er 12 uitsluitend kunstgras, waarvan vijf enkel en alleen voor sportterreinen voor hockey, tennis, rugby en voetbal. Die laatste sport houdt ‘s zomers in zijn eentje drie machines bezig. De klossen met groen garen worden aan een geraamte opgehangen. De operator houdt alles in het oog en knoopt de draad van de ene klos telkens aan die van de volgende.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
2 Tuften Tuften betekent de kunstgrassprietjes met een enorme naaimachine vastzetten in een drager van textiel. De naalden doorprikken de drager, waarna een haak het garen erdoor trekt tot het een lus vormt. Die lus wordt met een mes doorgeknipt tot twee draden. De hoogte van de grassprieten, de positie van de naalden, het al dan niet inweven van een witte lijn in het kunstgras, dat wordt allemaal via de computer aangestuurd. Een operator checkt voortdurend of alle parameters in orde zijn. Vervolgens naait een andere machine de stroken kunstgras aan elkaar tot rollen van het gewenste formaat. Voor een voetbalveld is de standaard 60 tot 70 meter lang bij 4,1 meter breed.
2 Tuften Tuften betekent de kunstgrassprietjes met een enorme naaimachine vastzetten in een drager van textiel. De naalden doorprikken de drager, waarna een haak het garen erdoor trekt tot het een lus vormt. Die lus wordt met een mes doorgeknipt tot twee draden. De hoogte van de grassprieten, de positie van de naalden, het al dan niet inweven van een witte lijn in het kunstgras, dat wordt allemaal via de computer aangestuurd. Een operator checkt voortdurend of alle parameters in orde zijn. Vervolgens naait een andere machine de stroken kunstgras aan elkaar tot rollen van het gewenste formaat. Voor een voetbalveld is de standaard 60 tot 70 meter lang bij 4,1 meter breed.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
3 In het latexbad Na het tuften is het tijd voor de backing. Brede rollen die in een bad draaien, brengen op de achterzijde van de drager een klevende laag vloeibare latex aan. De latex moet de vastgenaaide kunstgrassprieten stevig verankeren in de drager van textiel. Na dat bad gaat het richting de sauna. Twee ovens, een van 10 meter en een van 60 meter, drogen de rollen grondig.
3 In het latexbad Na het tuften is het tijd voor de backing. Brede rollen die in een bad draaien, brengen op de achterzijde van de drager een klevende laag vloeibare latex aan. De latex moet de vastgenaaide kunstgrassprieten stevig verankeren in de drager van textiel. Na dat bad gaat het richting de sauna. Twee ovens, een van 10 meter en een van 60 meter, drogen de rollen grondig.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
4 Waterafvoer De grasmat moet het regenwater kunnen afvoeren. Een rol met metalen pinnetjes prikt daartoe in de latexdrager om de 10 centimeter een gaatje met een diameter van 4 millimeter.
4 Waterafvoer De grasmat moet het regenwater kunnen afvoeren. Een rol met metalen pinnetjes prikt daartoe in de latexdrager om de 10 centimeter een gaatje met een diameter van 4 millimeter. “De beste afstand en de beste diameter voor al onze kunstgrastapijten, blijkt uit tests”, verduidelijkt Johan Dewaele, specialist onderzoek en ontwikkeling bij Lano Carpets. De keuze voor verticale of horizontale drainage onder het tapijt hangt af van de bodem. In België kan het regenwater verticaal in de grond sijpelen, maar in Italië kiezen veel clubs voor horizontale afwatering, ook al is dat systeem complexer.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
5 Kwaliteitscontrole Na het prikken van de gaatjes, trekken de kunstgrasrollen traag voorbij aan het alziende oog van een controleur. Onder meer dankzij een brede en verticale spiegel kan hij het tapijt in beide richtingen keuren. Hij speurt vooral naar kleurafwijkingen en ontbrekende draden. Soms haalt hij ook een hand door de kunstgrassprieten om de dichtheid en de stevigheid van de hechting te checken. Na goedkeuring wordt het tapijt opgerold, ingepakt en tot de levering opgeslagen in reusachtige rekken in de 200.000 vierkante meter grote magazijnen.
5 Kwaliteitscontrole Na het prikken van de gaatjes, trekken de kunstgrasrollen traag voorbij aan het alziende oog van een controleur. Onder meer dankzij een brede en verticale spiegel kan hij het tapijt in beide richtingen keuren. Hij speurt vooral naar kleurafwijkingen en ontbrekende draden. Soms haalt hij ook een hand door de kunstgrassprieten om de dichtheid en de stevigheid van de hechting te checken. Na goedkeuring wordt het tapijt opgerold, ingepakt en tot de levering opgeslagen in reusachtige rekken in de 200.000 vierkante meter grote magazijnen.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
6 Tests, regelgeving en slijtage Lano Carpets beschikt over een laboratorium en een minizaal waar het de omstandigheden op het terrein nabootst. Het kunstgras moet bijvoorbeeld garanderen dat de bal een bepaalde stuiterhoogte haalt en minimaal 4 meter en maximaal 10 meter kan rollen. Andere tests gaan na of het kunstgras wel voldoende slijtvast is.
6 Tests, regelgeving en slijtage Lano Carpets beschikt over een laboratorium en een minizaal waar het de omstandigheden op het terrein nabootst. Het kunstgras moet bijvoorbeeld garanderen dat de bal een bepaalde stuiterhoogte haalt en minimaal 4 meter en maximaal 10 meter kan rollen. Andere tests gaan na of het kunstgras wel voldoende slijtvast is.© FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content