Een goed ID van Ubizen

De elektronische identiteitskaart (e-ID) is een opsteker voor Ubizen. Voor Utimaco komt de kans te laat, al starten de Duitse aandeelhouders erg vlotjes door.

U bizen-topman Stijn Bijnens glundert. Vrijdag heeft de regering het project voor de elektronische identiteitskaart in een Salomonsoordeel toegewezen aan Belgacom, met de tandem Ubizen- GlobalSign als onderaannemer. Een contractwaarde is daar niet opgeplakt, maar volgens de woordvoerster van Ubizen kan het uiteindelijk om de aanmaak en het beheer van 16 miljoen certificaten gaan. Per identiteitskaart zullen er twee certificaten zijn, één voor identificatie en één voor de digitale handtekening. De certificaten worden uitgegeven door GlobalSign. Met gelukkige vooruitziendheid kocht Ubizen in juli Vodafone en enkele andere mede-aandeelhouders in GlobalSign uit, zodat de Leuvenaars er nu meer dan 90% controleren. Het beheer van de certificaten zal in handen zijn van Ubizen zelf.

Het contract – een van de eerste in zijn soort in Europa – zal de wegkwijnende industrie rond digitale certificaten en de bijhorende “publieke sleutelinfrastructuur” (PKI) nieuw leven inblazen.

Baltimore Technologies, de vaste PKI-leverancier van de E-Trust-afdeling van Belgacom, grijpt naast de prijzen. “Wij hadden geen overeenkomst om met Baltimore mee te dingen in het project van de elektronische identiteitskaart. Ubizen was goedkoper en hun technologie is beter geschikt voor grootschalige toepassingen,” luidt het in kringen van Belgacom.

De toekenning van het contract komt twee weken nadat in Leuven de beveiligingsspecialist Utimaco Safeware Belgium failliet is verklaard. Utimaco Belgium – vorig jaar nog een vijftigtal werknemers – was binnen het Duitse beursgenoteerde Utimaco Safeware AG precies het R&D-centrum voor digitale certificaten en PKI. Daarnaast was er een kleine verkoopactiviteit voor de Belux, die break-even draaide. De Duitse holding was meer dan 82% eigenaar van de Belgische vestiging (de rest zat bij de stichters). Het failliet kwam er nadat de Duitse moedermaatschappij op 24 juni besloot de geldkraan dicht te draaien. De Duitse bestuurders namen onmiddellijk ontslag. Op 16 juli werd genotuleerd dat de holding de helft van haar aandelen de dag voordien had verkocht aan het eveneens Duitse Futuresec, met terugwerkende kracht vanaf 1 juni. Futuresec heette een specialist in de verzelfstandiging van bedrijven te zijn. Wat Futuresec bezielde om aandelen van een quasi-failliet bedrijf te kopen, is onduidelijk. Wel werd Futuresec vertegenwoordigd door Bernhard Braun, de financiële man van BlueChipBusiness Laboratories, dat in december 2001 was binnengehaald om een turnaround bij de Utimaco-groep te realiseren.

Het faillissement was nauwelijks in het Staatsblad verschenen of curator Dirk De Maeseneer had de intellectuele eigendom van Utimaco Safeware Belgium al verkocht aan de Utimaco-groep, die op die manier zijn rechten behoudt maar van het sociaal passief afraakt. “Wij wilden een management buy-out doen of een partner vinden, maar Utimaco wou niet verkopen,” klinkt het bitter in kringen van het voormalige management. Het nieuwe Utimaco Belgium heeft een aantal voormalige medewerkers een contract gegeven en is vandaag weer gewoon bereikbaar.

B.L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content