Een Française in Amerika

Eerst werd ze uitgelachen, maar intussen heeft Patricia Meunier-Lebouc vaste voet aan de grond gekregen in de Verenigde Staten.

In Frankrijk werd smalend gelachen toen ze in 2000, na zes seizoenen in het Europese circuit, besliste om deel te nemen aan de Amerikaanse Tour. Tot ze vorige zomer het toernooi van Springfield (Illinois) won. Het geschamper verstomde. Zeker toen ze het jaar afsloot op de 28ste plaats in de Amerikaanse orde van verdienste. De 30-jarige Française Patricia Meunier-Lebouc heeft op die manier twee keer haar slag thuisgehaald: ze kon zich kwalificeren voor de Tour, en ze schitterde er nog ook.

Twee jaar geleden trok Meunier-Lebouc dus naar de States. “Ik was toen de vijfde speelster van Europa en won toernooien zoals de Solheim Cup. Kortom: ik had het hier al een beetje gezien. Ik kende iedereen, wist hoe elk terrein eruit zag. Het Europese circuit is niet zo groot, en het was allemaal routine geworden. Terwijl ik mezelf af en toe graag eens wakker schud.”

Omdat ze zich niet fulltime kon kwalificeren, zag de Franse zich verplicht om ondertussen ook nog in Europa te blijven spelen. Niet ideaal maar wel doeltreffend als je het fysiek en mentaal kunt volhouden.

“Ik voel me zeer goed op de golfbaan. Ik ga eigenlijk liever de krachtmeting aan met een terrein dan met een ander mens. Daarom koos ik trouwens voor golf en niet voor tennis, een sport waarin ik te vaak overhoop raakte met de andere deelnemers. Op de golfbaan kan ik lachen en plezier maken met de tegenstanders, zelfs als we aan de laatste hole beginnen. Dat vind ik zo fantastisch aan deze sport.”

Meunier-Lebouc gaat heel professioneel om met haar sport. Haar vader was kinesist en leerde haar hoe ze als topsportster met haar lichaam moet omspringen. Haar tante is psychologe, en haar echtgenoot – nu professioneel caddie – speelde vroeger zelf golf. Ze volgt in Florida een speciaal trainingsprogramma, dat ze overnam van Franse tennissers die ook in die contreien verblijven.

In het Amerikaanse circuit is ze populair, vooral dankzij haar verzorgde look en klasse. Golf is namelijk ook een product dat spelers en speelsters moeten verkopen bij de sponsors. “Iedereen heeft er belang bij om nieuwe speelsters aan te trekken. Wij moeten dus niet alleen presteren, we moeten ook een geloofwaardig imago opbouwen,” aldus Meunier-Lebouc. “Daarom probeer ik vlot te communiceren met het publiek, hoewel mijn Engels nog niet perfect is. Maar als de mensen me om een handtekening vragen, zeggen ze me meteen dat ze me sympathiek vinden. Dat is leuk, want wij spelen tenslotte voor het publiek. De mensen betalen om naar het golf te komen kijken. Ze willen spektakel zien.”

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content