‘Een echt ondersteunende functie’

MARC HOFMAN "De financiële afdeling heeft een atypische rol in Colruyt Group." © gf

Marc Hofman kan als financieel directeur van Colruyt Group niet ontbreken op de shortlist. Colruyt Group verkeert nog altijd in een financiële topconditie, met een kerngezonde balans en nagenoeg geen schulden. Dat is een zeer mooie prestatie voor de grootste retailer in België. De marges zijn dan wel gedaald, maar achtervolgers Carrefour en Ahold Delhaize zien meer af van de intense strijd om klanten sinds de financiële crisis van 2008.

Hofman is vereerd met de nominatie, maar benadrukt dat het succes van Colruyt Group vooral gedreven wordt door de prestaties van de commerce, zoals het in de hoofdzetel in Halle vaak wordt omschreven. De groep omvat de Colruyt-winkels en zusterketens zoals Okay, Bio-Planet, Dreamland en Spar Retail Partners. “De financiële afdeling in Colruyt Group heeft een rol, die vaak als atypisch ervaren wordt”, zegt Hofman, die sinds april 2013 financieel directeur is bij Colruyt Group. “In veel bedrijven met een Angelsaksische cultuur zit de CFO mee aan het stuur en dicteert hij of zij samen met de CEO de doelstellingen. Bij Colruyt Group is het net anders. De financiële afdeling heeft een echte ondersteunende functie voor de business. Zowel bij interne processen of processen met impact op de klant wordt altijd eerst gekeken naar de businesskant, daarna hoe het proces zo efficiënt en zo effectief mogelijk kan worden opgezet en vervolgens hoe dat we het operationeel en financieel kunnen verwezenlijken.”

Maximaal delegeren

De financiële afdeling van Colruyt Group bestaat uit 350 medewerkers. Zij rapporteren niet rechtstreeks aan Hofman. “Er rapporteren twaalf mensen rechtstreeks aan mij. We werken net aan een interne transformatie van de afdeling naar een procesmatige organisatie. De afdeling kan daardoor nog efficiënter en effectiever werken. Het was al geen logge hiërarchie, en de transformatie legt nog meer verantwoordelijkheid bij de basis. Daardoor kunnen we nog beter op de financiële behoeften van onze groep inspelen. Die zijn heel ruim, eigenlijk alles van het aankoop- tot het betaalproces, het verkoop- tot inningsproces, de financiële registratie en de rapportering. Ik zie de nominatie dan ook als een erkenning voor het hele team, dat heel veel energie steekt in, maar ook krijgt van onze transformatie. Ik hoef niet op een piëdestal te worden gezet. Het zit in mijn karakter om eerder in de luwte te willen staan. De goeroe spelen, die alle wijsheid in pacht heeft, daar pas ik ook voor. Ik delegeer daarom maximaal. Dat is de beste manier om een team te laten groeien en expertise te laten opbouwen.”

Hofman is handelsingenieur van opleiding en begon zijn carrière in 1980 als auditor bij Arthur Andersen. Maar hij buigt zich al lang niet meer enkel over het financiële plaatje. Bij Colruyt Group is hij lid van de directieraad. Onder leiding van CEO Jef Colruyt wordt daar over de globale strategie van de groep beslist. Hofman is zelf nog CEO geweest. Van 2008 tot 2013 leidde hij Ter Beke, nadat hij bij de voedingsproducent eerst meer dan tien jaar financieel en operationeel directeur was geweest. Van de overstap naar Colruyt Group heeft hij nooit spijt gehad. “Ik kan me volledig vinden in de nadruk op het langetermijndenken. Het is altijd wat aanpassen aan een bedrijfscultuur, maar ze ligt me wel. Intern wordt hier vaak gezegd dat nieuwe medewerkers binnen de zes maanden weg zijn of dat ze zich aarden voor het leven.”

S.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content