Een droom met een papiermolen

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Wie een zaak opstart, neemt een risico, maar sommige starters vergroten dat nog door zich niet goed voor te bereiden.

De dienstenleverancier Attentia organiseert volgende week in Antwerpen, Brussel en Gent voor het eerst gratis infosessies over ‘Zelfstandig worden — doen of niet?’. Attentia krijgt steeds meer vragen van mensen die dromen van een eigen zaak. De sessies bieden daar een antwoord op. Tegelijk stelt de organisatie vast dat nog te veel starters onvoorbereid aan hun zaak beginnen. Kathleen De Buyzer, startersconsulente bij het adviesbureau Xerius, heeft geen weet van precieze cijfers over het aantal onvoorbereide starters, maar ze schat dat het om een minderheid van een op de vijf gaat.

Uit het goede hout

Het eerste wat een prestarter — of een aspirant-ondernemer — zich kan afvragen, is of hij uit het goede hout is gesneden om te ondernemen. Ondernemen is niet alleen een kwestie van de juiste diploma’s bezitten. “Je moet ook de juiste competenties hebben. Heb je doorzettingsvermogen? Ben je creatief en stressbestendig? Heb je oog voor kansen?”, zegt Berlinde Van Eenoo, de kmo-directeur bij dienstenleverancier Attentia.

Bij ondernemen komt ook administratie kijken. Dat mogen starters niet zien als een verplicht nummer, maar als een hefboom. “Een goede voorbereiding begint voor de start, niet wanneer je al begonnen bent”, zegt Berlinde Van Eenoo. “Ook tijdens de uitbouw van je onderneming moet je ervoor zorgen dat je in orde bent, want de boetes die je anders misschien krijgt, zijn verloren geld. Het papierwerk is niet de meest geliefde kant van het ondernemerschap, maar het is wel essentieel. Veel mensen vertrekken van een droom, maar staan er niet bij stil dat er een halve papiermolen bij komt kijken.”

Starten in bijberoep

Starters die zelfs geen zakenplan maken, ze bestaan wel degelijk. “Als iemand geen businessplan maakt, zie je dat ze de kosten en de inkomsten moeilijk kunnen afwegen”, zegt Kathleen De Buyzer van Xerius. “Iemand die een winkel start, weet dan bijvoorbeeld niet hoe hij de stijgende kosten van zijn grondstoffen moet doorrekenen.” De Buyzer ziet de laatste jaren dat meer mensen starten als zelfstandige in bijberoep. Dat statuut maakt het makkelijker de grote stap van prestarter naar een eigen zaak te maken.

“Slimme starters zoeken een goede boekhouder voor hun zakenplan, een bankier voor hun financiële plan, stellen duidelijke doelen voorop en zorgen dat ze hun zaakjes nog voor de start sociaal en juridisch op orde hebben”, aldus Van Eenoo. Zo wordt de papierwinkel geen nachtmerrie en kunnen starters hun energie en tijd vooral besteden aan de realisatie van hun droom.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content