Een draadloze wereld

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Steeds meer digitale toestellen hoeven geen kabels en stekkers meer. Wat kan er? Hoe werkt het? In deze E-Trends verkennen we de nieuwe draadloze wereld.

Alsmaar meer draagbare pc’s zijn uitgerust met een systeem voor radiocommunicatie, dat toegang verschaft tot een lokaal netwerk en via die weg ook tot internet. Op openbare plaatsen kan men zich in verbinding stellen met hotspots om te kunnen surfen. Ondertussen geven ook printers, videoprojectors, toetsenborden of pc-muizen de voorkeur aan draadloze verbindingen. Twee redenen voor het draadloze succes zijn de duidelijke standaarden – met Wi-Fi en Bluetooth als bekendste – en de verteerbare prijzen. Bovendien zit de verkoop van technologie opnieuw in de lift, met draadloos gebruiksgemak als belangrijk verkoopargument. Zonder kabels is het leven mooier, handiger en comfortabeler. Al resten wel nog de volgende vier cruciale vragen.

1. Is het echt nodig?

Hoe minder kabel, hoe beter. Een draagbare computer die buiten zijn vaste werkplek gebruikt wordt, was tot nu toe vaak losgekoppeld van het informaticanetwerk, dus van internet en zelfs van de printer. Op verplaatsing verloor hij waarde. Vandaag wordt de draagbare pc, die inmiddels ook een veel grotere autonomie gekregen heeft (vier uur in plaats van twee), pas echt mobiel. Daarnaast is het altijd aangenaam om bij een klant een presentatie te geven op een projector zonder dat u ook maar één kabel moet aansluiten. Of dat u thuis op het net kan surfen, terwijl de pc op de salontafel staat.

Draadloze verbindingen kunnen toegepast worden op vele toestellen. Waarom zou u een dvd-lezer of een tv-toestel niet aan de praat krijgen met radiogolven? Hetzelfde geldt voor een fototoestel of een printer.

2. Wi-Fi en Bluetooth: waarom twee normen?

Bluetooth vervangt kabels – zoals die tussen een pc en een printer -, Wi-Fi vervangt (netwerk)verbindingen. Bluetooth heeft dan ook een beperkte datacapaciteit en een reikwijdte van hooguit tien meter. Wi-Fi overbrugt afstanden tot 100 meter en kan veel meer gegevens transporteren.

Beide systemen zijn dus complementair, sommige toestellen – vooral zakcomputers – zijn al uitgerust met beide standaarden: Bluetooth om andere apparaten te bereiken, Wi-Fi om deel te kunnen vormen van het lokale netwerk of van internet. Zopas kondigde Nokia zelfs een gsm-toestel aan met ingebouwde Wi-Fi-mogelijkheden.

3. Wat was er fout met de voorgangers van Wi-Fi en Bluetooth?

Draadloze communicatie is niet nieuw. Al begin jaren negentig waren er systemen op de markt om een draadloos netwerk op te bouwen. De technologie was echter niet gestandaardiseerd, wat de gebruikers afhankelijk maakte van één fabrikant en de prijzen hoog hield.

De voorloper van Bluetooth is gewoon infrarood, een systeem dat ook voor afstandsbedieningen gebruikt wordt. Maar de capaciteit daarvan is erg beperkt, zeker wanneer men zware grafische bestanden wil printen. Bovendien maakt infrarood gebruik van licht, waardoor zender en ontvanger elkaar steeds in een rechte lijn moeten kunnen zien.

4. Is het duur?

Zeker niet. En de prijzen zakken nog. Wie een bestaande draagbare computer draadloos wil maken, heeft een speciale adapter nodig die hooguit enkele tientallen euro kost. Nieuwe toestellen hebben de functionaliteit vaak ingebouwd, onder meer via de speciale Centrino-chip van Intel. Hewlett-Packard verkoopt nu al een draagbare computer aangepast voor Wi-Fi voor ongeveer 1300 euro.

Robert Van Apeldoorn

Zonder kabels is het leven mooier, handiger en comfortabeler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content