Een club is maatwerk

GOLFCLUB In de Verenigde Staten is een fitting de normaalste zaak van de wereld. © Getty Images

” Clubs die heel precies en persoonlijk zijn afgesteld, zijn niet alleen belangrijk voor professionals, maar voor iedereen die golft.” Aan het woord is Tiger Woods. Maar te veel amateurgolfers kopen hun materiaal nog altijd op basis van emotionele overwegingen, zonder er echt over na te denken. Vaak schaffen ze die aan in de Pro Shop of met een paar clicks op het internet. Dat is fout: net zoals je eerst je ogen laat onderzoeken voordat je een bril koopt, is voor de keuze van de juiste clubs eerst een grondige check-up nodig. In de golfwereld heet die oefening een fitting.

“Met een fitting kan iedere golfer de serie clubs vinden die het beste bij zijn stijl passen”, bevestigt Michaël Vanbelle, die onlangs in Lasne GolfConvertor opstartte: een indoorcentrum waar het mogelijk is met een simulator te trainen en ludieke golfevenementen te creëren. Een fittingsessie kan er tweeënhalf uur in beslag nemen. Elk detail is belangrijk. “Ik meet eerst de hand, de pols en de lichaamslengte op”, legt Vanbelle uit. “Dan gaat de persoon op het practicetapijt om balletjes te slaan onder toezicht van de Trackman, een geavanceerd toestel dat realtime heel wat informatie geeft, van de snelheid van de bal en de swing tot de hoek, het traject, de spin en de afstand van de slag.”

Met die gegevens kan Michaël Vanbelle een complete diagnose maken en de clubs van de speler aanpassen: een shaft van grafiet of staal, een smalle of brede grip, welk type van kop enzovoort. “De standaardclubs die je in de winkel kan kopen, zijn doorgaans uitstekend”, vervolgt Vanbelle. “Maar die zijn niet aangepast aan elk speltype. Met een fitting kan je je aankoop optimaliseren door het materiaal helemaal op je maat te laten zetten. Het verschil kan enorm zijn, zowel voor het speelcomfort als voor het zelfvertrouwen en de statistieken. Met de juiste ijzeren club sla je makkelijk tien à vijftien meter verder.”

In de Verenigde Staten is een fitting voor iedere golfer de normaalste zaak van de wereld. Hoewel heel wat winkels de oefening al aanbieden, is dat in ons land nog lang niet het geval. “De meeste golfers passen zich aan het materiaal aan, terwijl het omgekeerd moet”, zegt Vanbelle. Met de juiste club krijgt je veel sneller dat onmisbare zelfvertrouwen.”

Een complete fitting kost bij GolfConvertor.com 140 euro. Wie zijn gepersonaliseerde clubs daarna ter plaatse koopt, krijgt de helft van dat bedrag terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content