EEN BOEKING VIA HET NET

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

HET GAAT SNEL.

Met een kredietkaart binnen handbereik duurt het nauwelijks tien minuten om een vliegtuigticket te kopen via Internet. Eerst gaan we naar de startpagina van de site van één van de twee maatschappijen die e-tickets verkopen, Virgin Express (www.virgin-express.com) of City Bird (www.citybird.com). Klik op de knop voor de boekingen ( ticket bij de eerste, on line booking bij de tweede).

De volgende pagina is een interactief formulier, waarop we onze bestemming en de datum van vertrek en terugreis invullen. Het resultaat verschijnt op de volgende bladzijde en houdt rekening met de reële staat van de boekingen.

Twee voorbeelden uit de praktijk (de resultaten van een test op 16 april 1999): voor een afreis naar Miami op 30 juni en een terugreis op 17 juli geeft de site van City Bird een keuze die ook de dagen vóór en na de datum omvat. Op de gevraagde datum kost elk traject 13.350 frank. Als we op 28 juni vertrekken en op 19 juli terugvliegen, daalt de prijs van een enkele reis naar 9350 frank.

Virgin Express geeft alleen de tarieven voor de gevraagde dag. Een reis Brussel-Rome, vertrek op 17 mei en terugreis op 2 juni, levert in elke richting zes vluchten op. Voor de heenreis kost een vertrek ‘s ochtends 3159 frank (8.10 uur) en 3800 frank (10.20 uur). We kunnen goedkoper vliegen (het promotietarief van 2459 frank) als we om 16.05 uur of 17.10 uur vertrekken. Voor de terugreis geldt het promotietarief voor alle vluchten, behalve die van 18.55 uur, die 3800 frank kost.

Een onaangename verrassing: Microsoft Explorer 5.0 weigert de pagina’s met de resultaten van de twee maatschappijen af te drukken. We moeten overstappen op Netscape Navigator, knippen en plakken naar een tekstverwerker of de gebruiksaanwijzing van Explorer uitpluizen.

Tot op dit punt heeft de bezoeker zich tot niets verbonden. Hij moet zich pas identificeren en het nummer van zijn kredietkaart intypen bij de boeking, nadat de gewenste vluchten en categorieën aangeklikt zijn. Bij de betaling wordt automatisch overgeschakeld naar een beveiligde verbinding.

We hebben de test gedaan met een reis Brussel-Rome bij Virgin Express. De operatie verliep probleemloos. We kregen snel antwoord via e-mail: de bevestiging van onze boeking en een herinnering aan de vertrekuren. In de luchthaven beperkten de formaliteiten bij de check-in zich tot het controleren van onze identiteit, om de realiteit van het virtuele ticket te bevestigen.

ROBERT VAN APELDOORN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content