Een bestand in een ander formaat omzetten

U ontvangt wellicht al eens een bestand via e-mail dat u niet meteen kunt openen. Gewoon omdat u hiervoor het juiste programma niet in huis hebt. Er bestaat software om zo’n bestand te converteren. Handiger zijn de online converters.

Misschien herkent u volgend scenario. Op uw computer staat Microsoft Office 2003 geïnstalleerd, terwijl uw collega of zakenpartner al met het nieuwere Office 2007 werkt. Als hij u een Worddocument stuurt, dan gaat het wellicht om een bestand met de docx-extensie. En dat kunt u niet openen in Word 2003. Op de website van Microsoft kan u hiervoor wel een ‘compatibiliteitspakket’ downloaden. Maar als u het document snel wil omzetten naar het vertrouwde docformaat, dan kan het bekende Zamzar (www.zamzar.com) u helpen. Deze website kan niet alleen overweg met tekstmateriaal, maar ook met onder meer grafisch materiaal, muziek, video en gezipte bestanden. In totaal goed voor 55 verschillende formaten (in de rubriek ‘conversion types’ vindt u een volledig overzicht). Met de gratis versie van Zamzar kunt u bestanden tot 100 megabyte uploaden. Tot vijf files tegelijk. Maar daarnaast bestaan er ook formules waarvoor u moet betalen (van 7 tot 49 dollar per maand). Die laten u toe om bestanden tot een gigabyte om te zetten. Bovendien krijgt u dan tot 100 gigabyte onlineopslagruimte.

Alternatieven

YouConvertIt (www.youconvertit.com/convertfiles.aspx) is helemaal gratis en ondersteunt zelfs nog meer formaten (zie ‘supported formats’) dan Zamzar. Ook hier kunt u tot vijf bestanden in een keer converteren. Bovendien hoeft u hier in principe geen rekening te houden met een maximale grootte. Ook interessant is Media Convert (www.media-convert.com). Deze website is beschikbaar in het Nederlands en kan overweg met meer dan 180 verschillende formaten (in de ‘help’-rubriek vindt u een overzicht). Naast de populaire extensies worden bijvoorbeeld meer dan 50 grafische formaten ondersteund, waaronder bmp, tiff, gif en png. Handig is dat u bij het converteren zelfs de grootte kunt aanpassen. Daarnaast laat deze website u ook allerlei audio- en videoformaten omzetten. Hebt u dus een filmpje gemaakt met uw gsm, doorgaans in het weinig ondersteunde 3gp-formaat, met Media Convert zet u dat om in een gangbaardere avi of mpg. U kunt er ook een mp3-muziekje converteren naar een beltoon voor uw gsm. Deze service is volledig gratis en de maximale bestandsgrootte is beperkt tot 150 megabyte. Een nadeeltje toch: u kunt slechts één bestand tegelijk converteren.

Foto en video

Vindt u op bovenstaande websites niet meteen wat u zoekt? De Online Images Converter (www.pictureresize.org/online-images-converter.html) biedt niet echt een meerwaarde, maar de Image Convertor (http://www.online-utility.org/image_converter.jsp) is wél interessant voor grafisch materiaal. Deze website ondersteunt namelijk meer dan honderd verschillende grafische types. Voor videobestanden is Movavi (online.movavi.com) een aanrader. U kunt uw filmpjes hier bijvoorbeeld omzetten naar het iPodformaat. Handig is dat u ook een url van een website kunt opgeven. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een YouTubefilmpje om te zetten in een gemakkelijker hanteerbaar formaat. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content