EEN (BELGISCHE) COLA, AUB

Hoe komen die voetballers van de Nederlandse nationale ploeg op colablikjes in de Belgische handel? Dankzij BTW-fraudeurs, zo blijkt. De “Oranje”-plaag begon in de Limburgse grensstreek, maar breidt zich uit.

Het zal je als Rode Duivels-fan maar overkomen: je koopt nietsvermoedend een blikje Coca-Cola, en merkt dan dat daar Kluivert, Overmars, Bergkamp, Van der Sar of nog een andere voetballer van Oranje op staat te pronken. Wat in de grensstreek tegen Nederlands Limburg aan begon, is inmiddels her en der in ons land opgedoken. Simpele parallelimport? Of is er meer aan de hand?

“Parallelhandel is in onze markt al een vijftal jaren in zwang. Nu eens komt er een partij uit Frankrijk of Duitsland op onze markt, dan weer uit Nederland,” weet de Lommelse drankenhandelaar Ludo Pauwels. Hij is lid van de samenaankoopgroepering Prik en Tik, die 32 leden telt in Limburg en de Antwerpse Kempen; bijna allen ondervinden ze hinder van concurrenten die zich blijkbaar goedkoper weten te bevoorraden dan zij die trouw zijn aan de “reguliere” leverancier, Coca-Cola Beverages Belgium nv. “Er valt juridisch niks in te brengen tegen handige tussenhandelaars die goederen in promotie inkopen in een ander land en dan bij ons voortverkopen. Zolang ze zich aan de wettelijke regels houden, en BTW en accijnzen betalen. Alleen gaan wij dan wel aankloppen bij Coca-Cola om betere aankoopvoorwaarden te eisen, zodat we concurrentieel kunnen blijven,” stelt Pauwels. “Maar het heeft er nu alle schijn van dat die parallelle aanvoer zoveel goedkoper is doordat BTW en accijnzen ontdoken worden.”

Dat bevestigt woordvoerster Dominique Siplet van Coca-Cola. Het bedrijf stuurde enkele weken geleden een brief naar z’n verdelers om hen – voor zover nog nodig – van die malafide praktijken op de hoogte te brengen. Siplet: “Er is wel een verschil in BTW: in België bedraagt die voor onze producten 21%, in Nederland 6%; de accijnzen liggen er ongeveer even hoog, rond drie frank per liter. Maar de prijzen waartegen die Nederlandse blikjes hier aan de handelaars worden aangeboden zijn zó laag dat ze alleen door ontduiking van BTW en/of accijnzen te verklaren zijn.” Het bedrijf heeft een dossier overgemaakt aan de douanediensten van het ministerie van Financiën, die de zaak nu onderzoeken; dat doen ze vanuit Luik, omdat in dat bevoegdheidsgebied een aantal “schermvennootschappen” zetelen – al vermoedt men er personen uit het noorden van het land achter.

De klassieke truc: die schermvennootschappen leveren wel met factuur en rekenen BTW aan zoals het hoort, maar ze storten de BTW niet door. Tel uit je winst. Tegen de tijd dat de BTW-ontduiking ontdekt en onderzocht wordt, hebben de gluiperds achter de schermen het bedrijf al failliet laten gaan. Of blijken de bestuurders onvermogende stromannen te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content