Edgise Artificiële intelligentie in de ruimte

© Getty Images

Sommige starters willen de wereld veroveren. Starter Nick Destrycker van Edgise mikt nog hoger. “Binnen drie jaar draait onze eerste proof-of-concept in een baan om de aarde”, voorspelt hij.

Waarom hebt u Edgise opgericht? “Ik heb altijd een drang gevoeld om stevig bij te dragen aan de vooruitgang van de mensheid. In Edgise kan ik drie passies van me bundelen: ruimtevaart, technologie en artificiële intelligentie. Na mijn studie industrieel ingenieur aan de KU Leuven werkte ik een jaar bij imec, en daarna bij ICsense als digitale chipontwikkelaar. Eind 2019 startte ik Edgise op, waarvoor nu drie ingenieurs werken.”

Wat doet Edgise? “We ontwikkelen AI-software en -hardware voor satellieten en raketmotoren. Hierdoor verwerken die de data die ze verzamelen zelf, om ze vervolgens te delen met operators op aarde. Zo kan bijvoorbeeld de interferentie tussen satellieten efficiënter worden aangepakt. Er vliegen nu zoveel satellieten rond de aarde dat ze elkaar steeds vaker storen. Vandaag moet een operator uitzoeken welk signaal zijn satelliet stoort om het dan proberen op te lossen. Met artificiële intelligentie classificeren de satellieten het probleem zelf.”

Welke vernieuwing brengt u? “We maken ruimtevaartsystemen groener en duurzamer door ze klaar te stomen om AI-algoritmes uit te voeren. Vandaag sturen satellieten miljoenen foto’s naar de aarde, bijvoorbeeld over een bosbrand of een olievlek. Die worden op aarde geanalyseerd. Met onze oplossing analyseert de satelliet zelf beelden en stuurt ze de exacte gegevens over een bosbrand naar de aarde. Als we raketmotoren slimmer maken, gaan die misschien wel tot dertig keer mee zonder grote herstellingswerken, tegenover maximaal tien keer vandaag.”

Welke steun krijgt Edgise? “Voor hr, administratie, legal en management helpt onze incubator, de Cronos Group. Zo kan ik mijn droom waarmaken zonder dat ik zelf financieel investeer. Financiële steun krijgen we van Cronos, VLAIO, de Europese Commissie en ESA via openbare aanbestedingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content