Ecologisme is totalitair

Drieu Godefridi, De Groene Utopie, Doorbraak, 144 blz., 18,50 euro

Medestanders omschrijven hem als recht voor de raap, tegenstanders als arrogant en zelfs agressief. Met de Franstalige intellectueel Drieu Godefridi heb je alvast het voordeel van de duidelijkheid. De boodschap die hij in zijn jongste boek verkondigt, is gedreven en expliciet. Zijn probleem is niet de ecologie als wetenschap, wel richt hij zijn pijlen op het ecologisme.

“Ik verdedig hierna de stelling – uitsluitend onder mijn verantwoordelijkheid – dat het ecologisme, de politieke ecologie dus, in zijn principes en fundamenten, zijn methoden en aanbevelingen een totalitaire ideologie is.” De toon is gezet.

Drieu Godefridi, trader van beroep, is naast jurist met een specialisatie in fiscaal recht ook doctor in de wijsbegeerte. Hij schetst in zijn boek de wortels van het ecologisme. Die tocht brengt de lezer van de pioniers in de negentiende eeuw, via Malthus en de Club van Rome tot het Akkoord van Parijs uit 2015. De voorspelde doemscenario’s zijn uitgebleven, benadrukt hij. De voorbije jaren kende de planeet een bevolkingsexplosie én slaagde de wereld erin de honger massaal terug te dringen.

Het ecologisme heeft zijn dogma’s en heeft daarmee nog het meest weg van een religie. Ze draagt ook een moreel superioriteitsgevoel in zich en duldt geen tegenspraak. Gaat de vergelijking met het marxisme op? Als je de methodes bekijkt wel, meent Godefridi, maar inhoudelijk zijn het twee verschillende zaken. Het marxisme draaide rond productie en plaatste de mens centraal. Het ecologisme stelt autoritarisme en een centrale planeconomie voorop. Daarin is de mens de vijand.

Het democratische draagvlak van het ecologisme is alvast niet groot. Alles bij elkaar halen de ecologische partijen bescheiden resultaten in Europa ¬ ook al benadrukt Godefridi dat de groene partijen en het ecologisme niet helemaal samenvallen. Dus moeten andere kanalen worden aangesproken: van de media, over tal van nationale en internationale ngo’s tot het onderwijs. Er is een heuse ‘kinderkruistocht’ aan de gang, zegt hij. Valt het ecologisme te rijmen met de democratie? Godefridi haalt de Franse klimatoloog François-Xavier Bréon aan, die stelt dat “de strijd om het klimaat tegen de individuele vrijheid ingaat”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content