EcoBirdy verzoent upcycling en design

Vanessa Yuan en Joris Vanbriel van het Antwerpse designbureau ecoBirdy lanceerden begin deze maand een collectie borden van afvalplastic.

1 Hoe worden de borden gemaakt?

De Mabo-borden zien er een beetje uit als marmer, maar ze zijn gemaakt uit gerecycleerd plastic. “Het plastic komt van voedselcontainers. Normaal wordt gerecycleerd plastic samengevoegd tot één homogene massa, waardoor je een donkergrijze of groene kleur krijgt”, zegt Joris Vanbriel. “Wij hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee de originele kleur behouden blijft.” De borden worden ontworpen en geproduceerd in Antwerpen met ecothylene. Zo doopte het duo de grondstof die ontstaat wanneer ze hun innovatieve en gepatenteerde recyclagetechniek toepassen.

2 Hoe is ecoBirdy ontstaan?

Vanessa Yuan en Joris Vanbriel werkten als industrieel designer in Milaan, maar kwamen een paar jaar geleden terug naar Antwerpen. “Vier jaar geleden zijn we begonnen met moeilijk te recycleren plastic speelgoed te transformeren tot kindermeubels”, zegt Vanbriel. “Zo hebben we almaar meer kennis over het recycleren van plastic opgedaan.”

3 Waarom is het belangrijk dat upcycling wordt gekoppeld aan design?

Geüpcyclede producten gebruiken in topdesign is niet vanzelfsprekend. “We zijn ervan overtuigd dat als een product mooi is, het langer zal meegaan”, zegt Vanbriel. “Onze klanten koesteren de designstukken en waarderen ze ook omdat ze een ecologische boodschap bevatten.”

EcoBirdy verzoent upcycling en design

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content